Tragický požár v Mexiku vyvolal zřejmě zkrat na klimatizaci

Hermosillo (Mexiko) - Jako nejpravděpodobnější příčina požáru ve školce a jeslích v Hermosillu na severozápadě Mexika, který si od pátku vyžádal již 44 obětí na životech, se jeví přehřátí nebo zkrat na klimatizačním zařízení sousedního skladiště. Informaci dnes přinesla agentura AFP s odvoláním na oficiální zdroje.

Převážná část obětí - děti ve věku do čtyř let - zemřela dle prokurátora státu Sonora Ábela Murriety udušením v důsledku otravy kysličníkem uhelnatým. Nejméně desítka dětí stále zůstává v nemocnici. Některé byly převezeny do specializovaných center v západomexické Guadalajaře a Sacramentu v USA.

Vyšetřovací tým se nyní snaží zjistit, proč se oheň rozšířil tak rychle

Murrieta doplnil, že se vyšetřovací tým nyní snaží zjistit, proč se oheň rozšířil tak rychle. Personál školky, kterou od sousedního skladiště toxických látek dělila jen zeď, totiž neměl vůbec čas reagovat. „Střecha se zřítila najednou, bez předchozích náznaků. Kouř se držel u stropu, takže si ničeho nevšimli,“ vysvětlil sonorský guvernér Eduardo Bours. V odpoledních hodinách, kdy vypukl požár, přes 140 dětí trávilo siestu.

Některé z dětí zabila zřícená střecha, další otrávily zplodiny z toxických umělohmotných materiálů. Plameny spálily i matrace a lůžka, které také byly z vysoce hořlavých materiálů. Celá budova školky byla původně hangárem s plechovou střechou, jediným východem a pěti okny vysoko ve zdech.