Unikátní rozhlasová reportáž by mohla objasnit pád „dvojčat“ v roce 2001

Praha - Stanice Českého rozhlasu Leonardo natočila ojedinělou reportáž. Jedná se o dokument o zkoušce, kterou provedli vědci. Mohla by vysvětlit, proč 11. září 2001 spadly budovy Světového obchodního střediska v New Yorku. Připravují se nové normy, které by měly zvýšit pasivní požární odolnost budov. Poprvé v historii zachytil rozhlas událost v prostorovém zvuku.

„Postavili jsme nový objekt dvanáct krát osmnáct metrů se třemi typy moderní stropní konstrukce a s šesti typy plášťů. Naplnili jsme je patnácti kubíky paliva, zatížili osmasedmdesáti tunami pytlů se štěrkem a zapálili jsme je,“ vysvětlil František Wald z katedry ocelových a dřevěných konstrukcí Stavební fakulty ČVUT v Praze. Vědci zjistili, že jsou modely hodně přesné.

Český rozhlas měl v této oblasti dvaadvacet mikrofonů a přenosový vůz. „Snažili jsme se to udělat co možná nejmodernějším rozhlasovým způsobem, to znamená v prostorovém zvuku,“ podotkl Marek Janáč, redaktor Českého rozhlasu Leonardo. Rozhlas měl dva mikrofony nad budovou, ve které hořelo, aby zjistil, zda tam nějaké zvuky přes tu ocelobetonovou desku pronikají. Získal necelé tři dny záznamu a vědci si od něj záznamy ze střešních mikrofonů vyžádali, aby si mohli poslechnout, zda tam není něco, co by pro ně bylo důležité. „Z toho všeho materiálu jsme potom smíchali reportáž v prostorovém zvuku, kde, když sedíte uprostřed kina, vás ten zvuk obklopuje,“ dodal Janáč. Jedná se o první reportáž Českého rozhlasu v prostorovém formátu. Výroba takové věci je nesmírně náročná.

Rozhovor s Markem Janáčem (zdroj: ČT24)