Mezi Ruskem a Běloruskem se rozhořela „mléčná válka“

Moskva - Rusko zakázalo dovoz téměř všech běloruských mléčných výrobků. 95 procent produkce určené na export přitom Minsk dodává právě svému východnímu sousedovi. Spekulace o tom, že ho Moskva trestá za jeho spolupráci s Evropskou unií, politici odmítají. Oficiálně Rusko zdůvodňuje zákaz dovozu běloruských mléčných výrobků tím, že nesplňují některé normy, které zavádějí nové ruské zákony od konce minulého roku. Produktům prý například chybí podrobnější popis složení nebo Rusko požaduje odstranění některých matoucích názvů.

Proto také Rusové rezolutně odmítají, že by šlo o jakoukoli formu hospodářských sankcí vůči Bělorusku. Bělorusové ale upozorňují na to, že Rusové najednou rezolutně vyžadují plnění zákonů, které platí už pět měsíců. Navíc prý podobné problémy s mléčným exportem řeší v Litvě, Lotyšsku a Ukrajině, a nikdo v jejich případě nemluví o kompletním zákazu dovozu.

Analytici proto mluví o incidentu jako o nové mléčné válce, ve které Moskva trestá Minsk za odklánění od prokremelské linie, za námluvy s Evropskou unií nebo za odmítnutí uznání samostatnosti Jižní Osetie a Abcházie.

Vstup Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)