Střelba ve washingtonském muzeu holokaustu si vyžádala jednu oběť

Washington - Život jednoho strážného si vyžádala střelba v muzeu holokaustu ve Washingtonu. Muž byl postřelen a později zemřel v nemocnici, další strážný byl zraněn. Zraněný je také útočník a jeho stav je kritický. Podle televize NBC je pachatelem devětaosmdesátiletý fanatický antisemita, který hlásá nadřazenost bílé rasy. Vtrhl do muzea a začal střílet, muzejní stráže střelbu opětovaly.

Muzeum, které je hned vedle prostranství National Mall asi půl kilometru od Bílého domu, bylo evakuováno. Oblast obsadila policie a agenti FBI, kteří asistují u všech mimořádných událostí v centru Washingtonu.

 ##GMAP:2045:Muzeum holokaustu - Washington##

Podle svědkyně z muzea byl útočník běloch, střílel údajně ze stříbrné zbraně. „Slyšela jsem první výstřel, znělo to, jako by to bylo seshora z poschodí. Pak následovaly dvě rychlé rány. Pak všichni začali utíkat, nastal chaos,“ popisuje žena. Útočníkův motiv je nyní předmětem vyšetřování. Prezident Barack Obama vyjádřil nad událostí zármutek. Izraelská ambasáda ve Washingtonu útok odsoudila.

Muzeum bývá při návštěvních dnech velmi silně střeženo. Všichni návštěvníci musejí u vchodu projít rámem na detekci kovů. Tašky a jiná příruční zavazadla návštěvníků musejí být prosvícena.