V pražském Motole proběhne unikátní operace srdce

Praha - V pražské motolské nemocnici proběhne unikátní operace srdce. Zajímavá je hlavně v tom, že srdce pacienta bude po celou operaci bít a dokonce i fungovat. Pacient tak při operaci závisí na svém vlastním srdci. S motolskými kardiochirurgy bude na unikátní operaci spolupracovat i světově uznávaný profesor Paul T. Sergeant. "Metoda, kterou používá pan profesor, je bezpečnější v tom, že přináší nižší úmrtnost, nižší výskyt cévních mozkových příhod a ochrnutí po operaci," řekl kardiochirurg Marek Šetina.

„Při normální operaci se srdce zastaví. Abychom ho mohli zastavit, musíme mít jiný oběh, který se stará o pacienta tak, aby jeho tělo fungovalo. Při této operaci srdce dále pracuje. Nejenže bije, ale i funguje. Je to jako automobilový motor, který funguje, auto jede a přitom měníte například válec,“ vysvětlil Sergeant.

Podle Šetiny je největším přínosem Sergeanta koncept celé práce. „Stanovil jasná pravidla, která je potřeba dodržovat. Pokud však operaci dělá někdo, kdo jí zas tak dobře neumí, její rizika převyšují benefit. Potom je bezpečnější operovat tradičním způsobem,“ přiblížil přednosta motolské kardiochirurgie s tím, že pokud se operace dobře zvládne a dodrží se všechna pravidla, přináší pro pacienta velké výhody.

Marek Šetina a Paul T. Sergeant ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

„Snížení úmrtnosti je přibližně o 40 procent, snížení mozkových příhod více než o 50 procent. Když si uvědomíte, že se každý den na světě operují tisíce pacientů, jsou to ohromná čísla a ohromné zlepšení,“ dodal Šetina.