Čína žádá vydání 17 údajných ujgurských teroristů

Peking - Čína požaduje po Spojených státech, aby jí předaly 17 ujgurských muslimů, které drží na základně Guantánamo. S jejich přijetím souhlasil tichomořský ostrovní stát Palau, kde by měli získat azyl. Čína Ujgury podezírá z terorismu, Washington je ale obvinění zbavil a obává se, že by v Číně mohli být mučeni nebo popraveni. Spojené státy dnes také z Guantánama propustily čtveřici čínských muslimů, jejichž novým domovem budou Bermudy.

„Spojené státy by měly přestat předávat podezřelé teroristy do jakékoli třetí země a místo toho je vrátit do Číny co nejdříve,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang.

Čtyři Ujgurové dnes zamířili na Bermudy

Spojené státy dnes propustily čtveřici čínských muslimů z věznice na základně Guantánamo, jejich novým domovem budou Bermudy, informovala agentura AP. Jeden z bývalých vězňů po příletu na Bermudy řekl, že během let, kdy žil v komunismu, snil o životě v míru a o tom, že bude pracovat ve svobodné společnosti, jako je ta bermudská.

Právní zástupci Ujgurů uvedli, že čtveřice propuštěných vězňů bude na Bermudách, které jsou korunní kolonií Velké Británie s částečnou vnitřní autonomií, zařazena do tamního programu pro zahraniční dělníky. „O statusu těchto osob budeme pravidelně jednat s bermudskou vládou,“ řekl mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti.

Ujgurové budou mít omezenou možnost cestovat

Jiný americký činitel pod podmínkou zachování anonymity uvedl, že Ujgurové nebudou smět cestovat do Spojených států bez předchozího povolení amerických úřadů.

Čínští Ujgurové byli zadrženi v Afghánistánu a v roce 2002 přepraveni na Guantánamo. Postupně byli obvinění zbaveni Pentagonem i ministerstvem spravedlnosti, ale Kongres odmítl, aby jim byl povolen vstup na území USA.