Afghánští povstalci za květen útočili v průměru každou půlhodinu

Washington - Útoky povstalců v Afghánistánu jsou na nejvyšší úrovni od svržení Talibanu v roce 2001. Uvedl to velitel amerických jednotek na Blízkém východě a ve Střední Asii generál David Petraeus. Jednou z příčin je podle něj i to, že vojáci napadají dosud bezpečná útočiště ozbrojenců. Jen za minulý týden došlo ke čtyřem stovkám útoků povstalců - ve srovnání s méně než 50 za týden v roce 2004. Počet útoků povstalců v květnu překročil podruhé od ledna 2007 hranici 1400 (tj. 45 útoků denně); poprvé to bylo v srpnu 2008.

„Máme před sebou těžké měsíce. Násilí se ještě vystupňuje, protože hodláme jít po jejich svatyních a základnách,“ řekl Petraeus na fóru ve Washingtonu.

Ve srovnání s prvními pěti měsíci loňského roku se útoky povstalců od letošního ledna do května zvýšily o 59 procent, uvádí zpráva Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) v Afghánistánu. Je to více než dvojnásobný nárůst ve srovnání se stejným časovým obdobím v roce 2007 a 2008, kdy podle vojenských činitelů útoky povstalců vzrostly o 25 procent. Uvedená čísla zahrnují útoky na americké jednotky a síly NATO stejně jako na afghánské vojáky, policii, vládu a civilní cíle.

USA již zvýšily svoji vojenskou přítomnost v Afghánistánu na 56 tisíc vojáků z 32 tisíc koncem loňského roku. Do podzimu by mělo být ve válečné zóně podle Petraeuse 68 tisíc vojáků.

V Afghánistánu narůstá počet útoků Talibanu
Zdroj: ČT24