Atentátníci zabili vysoké činitele v Iráku a Pákistánu

Bagdád/Láhaur - Přední protitalibanský duchovní dnes zahynul při bombovém útoku v pákistánském Láhauru, kde se sebevražedný atentátník odpálil v místní náboženské škole. Další nálož ve městě Noušera zabila tři lidi. Za útoky pravděpodobně stojí talibanští ozbrojenci, proti nimž vede armáda ofenzivu na severozápadě země. V Iráku dnes také rukou atentátníka zahynul vůdce největšího sunnitského bloku v parlamentu a dalších pět lidí.

Pákistánská armáda rozšířila ofenzivu na severozápadě země, kde už od konce dubna bojuje proti hnutí Taliban v údolí Svát a jeho okolí. Při bojích v okolí Bannu v Severozápadní pohraniční provincii sousedící s kmenovou oblastí Severní Vazíristán bylo tento týden podle armádních zdrojů zabito více než 130 ozbrojenců. Bojové vrtulníky rovněž zaútočily na ozbrojence v oblastech Badžaur a Mohmand, které leží severně od města Péšávar v blízkosti afghánské hranice. Boje tento týden vypukly také v Jižním Vazíristánu a v paštunské oblasti Orakzai. Od začátku ofenzivy zažil Pákistán také sérii pumových a dalších útoků, při nichž zahynuly desítky lidí. Místní úřady je vnímají jako odvetu ozbrojenců za postup armády.

V Bagdádu zabili šéfa sunnitské frakce

V Bagdádu dnes neznámý ozbrojenec zastřelil vůdce největšího sunnitského bloku v parlamentu Haríse Ubajdího. Ten stál v čele sunnitské parlamentní frakce Národní fronty shody a byl i členem parlamentního výboru pro lidská práva. Při atentátu zahynulo dalších pět lidí a 12 osob utrpělo zranění. Mladík asi ve věku 15 až 18 let zaútočil na Ubajdího při pátečních modlitbách v mešitě v západní části metropole. Zastřelil Ubajdího a jeho tělesného strážce, poté hodil ještě granát, jehož výbuch zabil další čtyři lidi včetně útočníka. Ubajdí byl v mešitě v úřadu imáma a usmrcen byl po svém kázání, kdy jej věřící podle tradice přicházeli zdravit.