V Kosovu zatkli údajné původce zpráv o obchodu s orgány Srbů

Priština - Policie v Kosovu zatkla tři Srby, kteří měli navádět své krajany, aby falešně vypovídali o obchodu s orgány Srbů zajatých albánskými bojovníky během války v Kosovu. Pravdivost informací o obchodu s lidskými orgány během konfliktu v Kosovu je předmětem dlouhodobého sporu mezi Srbskem a jeho bývalou provincií. Zatímco Srbsko vytrvale požaduje prošetření celé záležitosti, Kosovo ji označuje za zcela smyšlenou.

Zatčení muži prý nabízeli za výpovědi dokazující násilí na srbských zajatcích částky až 100 000 eur (asi 2,7 milionu Kč) a byty na území Srbska. S pomocí těchto svědectví údajně chtěli prokázat, že kosovští povstalci unesli před deseti lety přibližně 300 srbských civilistů do severní Albánie, kde jim prý lékaři odebrali různé orgány. Ty pak měly skončit na mezinárodním černém trhu.

S obviněním kosovsko-albánských bojovníků poprvé přišla bývalá hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carla Del Ponteová, která o těchto domnělých zločinech napsala ve svých pamětech. Uvedla zde, že vyšetřovatelé OSN v roce 2004 prohledali v severní Albánii rodinný dům, kde nalezli stopy krve, obvazy a injekční stříkačky.

Vyšetření obchodu s lidskými orgány v Kosovu požaduje vytrvale Srbsko. Shromažďuje o něm svědectví, jež hodlá předložit Radě Evropy, Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, Radě bezpečnosti OSN a hlavním evropským organizacím na ochranu lidských práv. Kosovské i albánské úřady veškerá obvinění popírají a označují celou kauzu za vymyšlenou.