Po 15 letech může neuroložka z Kuby odjet za rodinou do Argentiny

Havana - Kuba povolila přední disidentce Hildě Molinaové odjet za rodinou do Argentiny. Šestašedesátiletá neuroložka o to přitom marně žádala 15 let, od synovy emigrace. Doma založila prestižní kliniku, úřadům se ale znelíbila kritikou systému zdravotnictví. Molinaová si v pátek vyzvedla na argentinském velvyslanectví v Havaně vízum a krok Havany označila za civilizované, logické a rozumné rozhodnutí.

V Argentině žije jediný syn této pětašedesátileté Kubánky, která má do Buenos Aires odletět možná už dnes.

Molinaová je neuroložka, byla členkou komunistické strany a v roce 1993 byla zvolena do parlamentu. S vládou se ale rozešla už rok nato, protože kritizovala státní zdravotní systém. Kromě jiného tvrdila, že se ostrov začíná orientovat na „zdravotnickou turistiku“ a vytváří tak dvojí a kvalitativně odlišný systém péče pro místní občany a pro cizince.    

Molinaová je specialistka na operace mozku. Do roku 1994 pracovala ve státním středisku pro neurologický výzkum, téhož roku emigroval její syn a rovněž lékař Roberto Quiňones. Loni dostala povolení k výjezdu za ním jeho babička, Molinaové matka.