V Jemenu zadržen zřejmě finanční šéf al-Káidy v regionu

Saná - V Jemenu byl zatčen muž, kterého tamní úřady označují za hlavního sponzora al-Káidy v této zemi a v Saúdské Arábii. Jedná se o občana Saúdské Arábie, Hasana Husajna Alvána. Oznámily to dnes jemenské bezpečnostní zdroje na webových stránkách ministerstva obrany. Jemen je nejchudší arabskou zemí a bezpečnostní složky se obávají, že právě na jeho území si al-Káida buduje útočiště.

Jemenské ministerstvo obrany uvedlo, že Hasan Husajn Alvan byl zadržen v minulých dnech v provincii Maríb na východě Jemenu. Zadržená osoba je „Hasan Husajn Alvan ze Saúdské Arábie a má na starosti financování operací vedených členy al-Káidy v Jemenu a Saúdské Arábii. Je to jeden z nejnebezpečnějších členů al-Káidy“, uvádí ministerstvo.

Z Jemenu pochází rodina šéfa al-Káidy Usámy bin Ládina. Místní odnož al-Káidy se v minulých měsících přihlásila k odpovědnosti za řadu atentátů proti bezpečnostním službám a ropným zařízením v Jemenu. Přihlásila se i k loňskému zářijovému útoku na americké velvyslanectví v metropoli Saná, kdy zahynulo 17 lidí.

V březnu začal v zemi soud se 16 údajnými členy al-Káidy, obžalovanými z teroristických útoků především proti západním cílům. Členové teroristické buňky, mezi nimi jeden Saúdský Arab a čtyři Syřané, jsou obžalováni nejméně ze 13 ozbrojených útoků.