V Mons se zřítila budova, několik zraněných

Mons - Belgičtí záchranáři ve městě Mons vyprošťují zraněné ze zřícené budovy. Dům spadl během místního folklorního festivalu. Příčina neštěstí zatím není jasná. V budově nedávno hořelo a od té doby údajně nebyla v dobrém stavu. "Zatím nevíme o žádné oběti," prohlásil starosta Mons Elio Di Rupo na improvizované tiskové konferenci.

Při zřícení domu se ale několik lidí zranilo. Z trosek byli podle webu deníku La Libre Belgique zatím vytaženi tři lehce zranění. Jeden z nich utrpěl zlomeninu nohy, další četné pohmožděniny. „Zbytek jsou zranění lehčího rázu,“ prohlásil Di Rupo. Na místě je deset ambulancí a záchranné týmy v pohotovosti.


Zhroucená stavba v minulosti vyhořela a nyní procházela rekonstrukcí. Část domu sloužila jako prodejna s rychlým občerstvením. Během festivalu byly před domem instalovány přenosné toalety.

„Budova se sesypala zničehonic jako dům z karet,“ uvedl jeden ze svědků Loretto Ministeri. „Bylo to jako zemětřesení, všude prach a kouř.“ Vibrace z hudebních reproduktorů místního festivalu a déšť, který dnes Mons zkrápěl, podle Ministeriho k pádu domu nejspíš výrazně přispěly.