Kubánská disidentka přiletěla za rodinou do Argentiny

Buenos Aires - Kubánská lékařka Hilda Molinaová, které po 15 letech kubánské úřady povolily vycestovat, v neděli přiletěla do Argentiny za svou rodinou. Molinaovou v Buenos Aires čekal syn s rodinou - poprvé spatřila své vnuky, kteří se narodili v Argentině. Disidentku přijala i prezidentka Ctristina Fernándezová, která se v případu rovněž angažovala.

Lékařka si v pátek vyzvedla na argentinském velvyslanectví v Havaně vízum a krok Havany s vděčností označila za civilizované, logické a rozumné rozhodnutí. Po příletu do Buenos Aires prohlásila, že necítí vůči Fidelu Castrovi žádnou nevraživost.

Molinaová je neuroložka, byla členkou komunistické strany a v roce 1993 byla zvolena do parlamentu. S vládou se ale rozešla už rok nato, protože kritizovala státní zdravotní systém. Kromě jiného tvrdila, že se ostrov začíná orientovat na „zdravotnickou turistiku“ a vytváří tak dvojí a kvalitativně odlišný systém péče pro místní občany a pro cizince. Molinaová je specialistka na operace mozku. Do roku 1994 pracovala ve státním středisku pro neurologický výzkum, téhož roku emigroval její syn a rovněž lékař Roberto Quiňones. Loni dostala povolení k výjezdu za ním jeho babička, Molinaové 90letá matka.

Filip Kanda o kauze Molinaová (zdroj: ČT24)

Kubáncům, kteří se odváží otevřeně kritizovat systém na ostrově, je často odpíráno povolení opustit zemi. Kuba nadto omezuje individuální výjezdy svých lékařů do zahraničí - tvrdí, že do nich vložila příliš, než aby jim umožnila emigrovat kamkoliv za lepším platem. Avšak překvapivé rozhodnutí dovolit Molinaové odcestovat je považováno mimo jiné za gesto otevření v době, kdy už stojí v čele Kuby Raúl Castro. Moc mu předal jeho starší bratr Fidel před třemi lety, kdy prodělal závažnou operaci trávicího traktu a dodnes je v rekonvalescenci.

Disidentka však upozornila, že povolení k cestě nenaznačuje krok k větším změnám na Kubě. „To bude vyřešeno, až Kubánci nebudou muset žádat o povolení ke vstupu do země i k odchodu z ní,“ poznamenala. „Je tam 11 milionů Kubánců, jejichž práva jsou porušována.“

Molinaová má povolení platné několik měsíců. Lékařka má v úmyslu se na Kubu vrátit, ale nikoliv, dokud její matka bude ve špatném zdravotním stavu. „Napsala jsem to v dopise Raúlu Castrovi…chci, aby se zotavila a vrátily jsme se spolu. Ale dokud je v ohrožení, neopustím ji.“