Počet nakažených virem H1N1 v Číně se blíží dvěma stům

Peking - Počet případů nákazy takzvanou prasečí chřipkou vzrostl v Číně na 196. Zatím posledních 31 nových nemocných oznámily v noci na dnešek zdroje z čínského ministerstva zdravotnictví. Nové případy nákazy virem H1N1 hlásí jak hlavní město Peking, tak ekonomická metropole Šanghaj, ale i provincie v centrální, východní a jižní Číně. Hongkong hlásí k dnešnímu dni dalších osm nemocných, takže celkem již 92 případů.

Čínské úřady uvalují karanténu na cestovatele už jen při sebemenším podezření na kontakt s nakaženou osobou. Na letištích je v rámci zpřísněných opatření přilétajícím pasažérům dokonce měřena teplota.

Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) byl výskyt takzvané prasečí chřipky dosud potvrzen v 74 zemích světa. Celkem jde o 29 700 potvrzených případů, přičemž na následky tohoto onemocnění zemřelo 147 lidí - 108 v Mexiku, 27 mrtvých hlásí Spojené státy, šest je podle posledních informací z Kanady, přičemž jedno úmrtí nahlásila Kanada v neděli, dvě Chile a po jedné oběti bylo zaznamenáno v Dominikánské republice, Kostarice, Kolumbii a Guatemale.

První úmrtí na novou chřipku oznámilo o víkendu Skotsko, což je první smrtelný případ mimo americký kontinent. Ve Skotsku je virem takzvané prasečí chřipky nakaženo téměř 500 lidí. Ve Velké Británii bylo diagnostikováno s touto chřipkou nejvíce lidí ze všech evropských zemí.

WHO minulý týden kvůli šíření takzvané prasečí chřipky zvýšila stupeň pandemického rizika na nejvyšší, tedy šestý bod své šestibodové stupnice, a potvrdila tak vznik pandemie nové chřipky. Ve světě se chřipková pandemie objevila naposledy v roce 1968. Tehdy si takzvaná hongkongská chřipka vyžádala zhruba milion lidských životů.