Íránské úřady zakázaly demonstraci, Músávího stoupenci přesto vyrazili do ulic

Teherán - Íránské úřady dnes prohlásily, že na dnešek plánovaná protestní akce příznivců neúspěšného prezidentského kandidáta Hosejna Músávího je nelegální. Sám Músáví ji proto odvolal. I tak ale do ulic Teheránu vyrazila asi tisícovka lidí, kteří chtějí vyjádřit nesouhlas s výsledky prezidentských voleb, v nichž liberálního kandidáta Músávího drtivě porazil současný prezident Mahmúd Ahmadínežád. Prezidentovi příznivci se v ulicích střetli se stoupenci jeho politického rivala.

Měl to být poklidný pochod z náměstí Engheláb v centru města na náměstí Azadí na podporu Músávího. „Ministerstvo vnitra vydalo prohlášení, v němž se uvádí, že pro toto shromáždění nebylo vydáno povolení. Akci plánují protistátní živly a nepravdivě tvrdí, že k manifestaci mají povolení ministerstva vnitra. Na jakýkoli pokus narušit veřejný pořádek zareagujeme podle zákona,“ oznámil dnes íránský rozhlas rozhodnutí.

I přesto se ale asi tisíc lidí na pochod městem vypravilo, dav navíc roste. Lidé provolávají na Ahmadínežádovu adresu smrt diktátorovi, vykřikují naopak hesla o podpoře pro Músávího. Demonstrující dorazili až na náměstí Revoluce, kde vystoupil i Músáví. Své příznivce ujistil, že se případně znovu zúčastní voleb.   


Několik set policistů pochod sleduje z chodníků a zatím nezasáhli. K pochodujícím ale na motorkách dorazili Ahmadínežádovi stoupenci a napadli Músávího příznivce holemi.

Músáví se přitom snažil dopoledne případným nepokojům zabránit, když vyzval, aby se jeho příznivci akce neúčastnili, dokud nebude povolena. Stanice BBC získala informaci, že Músáví pochod odvolal kvůli tomu, že vláda dala údajně pokyn použít proti účastníkům manifestace poprvé ostrou munici.

Jsou to největší íránské nepokoje od revoluce

O víkendu se v Teheránu i jinde v Íránu konaly protesty proti Ahmadínežádovu znovuzvolení. „Jsou to největší nepokoje za posledních třicet let. To, co vidíme teď v Teheránu, a není to jenom v Teheránu, máme informace z jiných měst, kde jsou také nepokoje, vypadá jako dny, kdy byla revoluce v Íránu,“ uvedla v rozhovoru pro ČT24 Golnaz Esfandiari, redaktorka Svobodné Evropy.

Kvůli nepokojům a protestům začíná vládnoucí garnitura přitvrzovat v hlídání médií. „Obávám se, že politická represe přitvrdí. Bude víc omezený tisk. Lidi z bezpečnostních složek už jsou teď v redakcích novin a každou noc kontrolují titulky, články, všechno,“ řekl bývalý íránský ministr zahraničí Ibrahim Jazdí.


Músávího stoupenci demonstrují proti výsledkům prezidentských voleb. Podle výsledků získal Músáví 33,8 procenta hlasů, zatímco Ahmadínežáda volilo 62,6 procenta lidí. Músáví výsledek napadl, obrátil se na radu dohlížitelů se žádostí o anulaci hlasování.

Dnes bylo oznámeno, že duchovní vůdce země ajatolláh Alí Chameneí dal překvapivě pokyn Músávího stížnost prošetřit. Chameneí stál dosud za Ahmadínežádem a jeho vítězství označil za svátek.

Z pohledu člověka, který byl v době voleb v Teheránu, situaci v Íránu zhodnotil i redaktor zahraniční redakce ČT Petr Zavadil. Podle něj měl Músáví silnou podporu především v severní části Teheránu. Stačilo ale přejet na jih metropole a tam bylo zase více příznivců Ahmadínežáda, současného prezidenta navíc podporoval chudý venkov.

„Těžko říct, zda mohl člověk nabýt dojmu, že Músáví může zvítězit. Nakonec se ale ukázalo, že v celoíránském měřítku měl Ahmadínežád příznivců více. Samozřejmě ani to nevylučuje, že mohlo dojít k nějakým podvodům během voleb,“ uvedl Zavadil. Žádní nezávislí kontroloři na průběh voleb nedohlíželi, zahraniční novináři měli přístup jen do několika vybraných volebních místností.

Podle Zavadila média v předvolební kampani stranila v drtivé většině Ahmadínežádovi. Opozice se soustředila digitální média - Músáví oslovoval voliče zejména prostřednictvím internetu a zpráv SMS, v den voleb byly ale jeho webové stránky nefunkční.

Reakce na události v Íránu:

  • České předsednictví: Předsednictví Rady Evropské unie pozorně sledovalo průběh prezidentských voleb konaných dne 12. června 2009 a bere na vědomí, že pan Mahmúd Ahmadínežád byl zvolen na druhé funkční období prezidentem Íránské islámské republiky. Předsednictví je znepokojeno údajnými nekalými praktikami během volebního procesu a povolebními násilnostmi, které propukly bezprostředně po zveřejnění oficiálních výsledků dne 13. června 2009.
  • Benita Ferrerová-Waldnerová, komisařka Evropské unie pro zahraniční vztahy: Doufám, že se íránská bezpečnost zdrží násilí a že se v Íránu budou zabývat všemi stížnostmi.
  • Frank-Walter Steinmeier, německý ministr zahraničí: Policejní zákrok proti Músávího stoupencům je naprosto nepřijatelný. Německo pohlíží na události v Íránu s obavami.
  • Libération, francouzský list - Pro rozsáhlé podvody svědčí nečekaný rozdíl odevzdaných hlasů mezi Músávím a Ahmadínežádem. Režim je odhodlán nevyslyšet volání mladých Íránců po svobodě a národ je na pokraji občanské války.
  • Le Figaro, francouzský list - Komplikuje se západní diplomacie vůči Íránu. Americký prezident Barack Obama bude za tohoto diskutabilního volebního výsledku stěží moci Ahmadínežádovi nabízet ruku, jak sliboval.