V Sao Paulu se jako každý rok konal obrovský pochod za práva homosexuálů

Sao Paulo - Homosexuálové v Brazílii demonstrovali za rovná práva. Pochod v Sao Paulu zahájil starosta města a zúčastnily se ho miliony lidí včetně heterosexuálních párů s dětmi. Organizátoři tvrdí, že tato protestní akce patří k největším na světě. Tradice každoročních pochodů ve stylu karnevalu tady začala v roce 1996. V Sao Paulu žije početná homosexuální komunita, a proto patří k centru boje za práva gayů a lesbiček.

Pochod slavnostně zahájil sám starosta města Gilberto Kassab se slovy, že „tento slavnostní průvod je příležitostí vyjádřit naše odmítnutí homofobie“. Policie odmítla počty účastníků odhadnout, avšak jeho organizátoři tvrdí, že patří k největším akcím svého druhu na světě.

Tradici pochodů začali místní gayové a lesbičky v roce 1996, kdy se v ulicích města objevilo pouze 2000 demonstrantů. Každoročně se však počet účastníků zvyšoval na deseti a statisíce, až se ho v minulých letech účastnilo vždy několik milionů lidí.

Sao Paulo je střediskem brazilského boje za práva gayů a homosexuální komunita tu má k dispozici zhruba stovku barů, restaurací a klubů.