Itálie přijme tři vězně z Guantánama

Washington - Itálie převezme tři vězně ze základny Guantánamo. Oznámil to americký prezident Barack Obama po setkání s italským premiérem Silviem Berlusconim v Bílém domě. Oba státníci mluvili také o přípravě summitu G8, který bude hledat nová pravidla pro regulaci globální ekonomiky. USA a Evropská unie přijaly v pondělí v Lucembursku společné prohlášení týkající se plánovaného uzavření Guantánama. Rozhodnutí o možném přijetí vězňů je podle dokumentu čistě na rozhodnutí jednotlivých zemí.

„Poděkoval jsem premiérovi Berlusconimu za jeho podporu našeho záměru uzavřít Guantánamo. Nejsou to jen slova. Itálie souhlasila s přijetím tří konkrétních vězňů,“ uvedl po schůzce Obama. Už před měsícem prohlásil italský ministr zahraničí Franco Frattini, že jeho země zvažuje žádost Spojených států převzít z kubánské věznice dva Tunisany.


O uzavření Guantánama, kde USA zadržují osoby podezřelé z terorismu, rozhodl Obama krátce po svém lednovém nástupu do Bílého domu. Americká administrativa nyní řeší, kam by propuštěné umístila. Některým by totiž v jejich vlasti mohlo hrozit pronásledování. Politici v mnohých státech se ale k případnému převzetí guantánamských vězňů stavějí odmítavě.

Italský premiér Silvio Berlusconi a americký prezident Barack Obama na schůzce v Bílém domě
Zdroj: ČT24