Loni bylo ve světě 42 milionů uprchlíků

Ženeva/Washington - Podle výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) bylo loni ve světě 42 milionů uprchlíků, to je zhruba o 700 tisíc míň než loni. Podle UNHCR se ale oproti roku 2007 loni snížil počet těch, kteří se vrátili domů. Většina uprchlíků pochází z rozvojových zemí, tvrdí zpráva. Nejvíce uprchlíků loni přijal Pákistán.

Počet navrátilců z ciziny klesl loni o 17 procent. Byl tak druhý nejnižší za posledních 15 let. Do vlasti se ze zahraničí dostalo 604 tisíc lidí. Návratů po útěku ve vlastní zemi ubylo dokonce ještě víc, a to o 34 procent. Do svých domovů se vrátilo 1,4 milionu přesídlenců. Celkem se loni dostaly zpátky domů dva miliony lidí.

Zemí, která na světě přijala nejvíce uprchlíků, je Pákistán, kde žije 1,8 milionu vyhnanců. Druhou příčku pomyslného žebříčku zaujímá Sýrie, kde je 1,1 milionu běženců. Na třetím místě skončil Írán s 980 tisíci přijatými uprchlíky. V EU je největším útočištěm Německo, které se ujalo 582 700 osob. Ve světovém pořadí je čtvrté.

Zhruba desetinu všech uprchlíků tvoří Iráčané, kterých bylo 4,8 milionu. Druhou nejpočetnější skupinou jsou Palestinci, jichž bylo 4,7 milionu. Kolumbijců uprchlo z domovů 3,4 milionu a Afghánců 3,3 milionu.