Prokuratura chce zastavit vyšetřování Berlusconiho kvůli letům

Řím - Římská prokuratura požádala takzvaný ministerský soud o zastavení vyšetřování italského premiéra Silvia Berlusconiho kvůli údajnému zneužívání vládních letadel. Podle zjištění státních zástupců byla totiž na palubě letounu vždy minimálně jedna osoba, která měla na cestu za státní peníze nárok.

Obvinění Berlusconiho ze zneužívání vládních letadel se objevilo poté, kdy se na veřejnost dostaly snímky z premiérovy luxusní vily na Sardinii. Pořídil je paparazzi. Na fotografiích, na kterých se objevil i nahý český expremiér Mirek Topolánek, byl při vystupování z vládního letadla vidět třeba známý italský zpěvák. Fotograf tvrdí, že Berlusconi nechával na Sardinii za státní peníze vozit své známé téměř každý týden.

Italský premiér po nástupu do funkce ale prosadil to, že pokud nevzniknou žádné další náklady, může se s oprávněnými osobami vládním letadlem svézt i doprovod. Vláda tedy rozhodla o tom, že přítomnost přátel a známých na palubě je „legitimní“, když to nebude víc stát.

Po Berlusconim požadovala vysvětlení k používání vládních letadel před dvěma týdny i italská opozice. Volala po vyšetření případu. Opoziční politici tehdy uvedli, že takové „zlozvyky“ jako létání na fotbal či formuli 1 státními letouny musí přestat.