Na španělském pobřeží se objevily jedovaté měchýřovky

Španělsko - Jedovaté měchýřovky portugalské se objevily u středomořského pobřeží Španělska, a to po dlouhé době. Jde o živočicha příbuzného medúzám, který může svým žahnutím způsobit vážné křeče nebo člověka i zabít. Stejně jako u medúz jsou nebezpečím žahavá vlákna, která se ve vodě dají snadno přehlédnout. Jejich látka se podobá jedu kobry.

Koupání na španělských plážích letos nebude tak bezstarostné jako dřív. Od Gibraltaru na ně vlivem proměnlivého počasí z Atlantiku poprvé za víc než 10 let připluly portugalské měchýřovky, nazývané též portugalské galéry. Zatím je pozorovali nejdál u Alicante na jihovýchodě Španělska, ale je pravděpodobné, že se s větrem rozšíří i k turisty vyhledávané Malorce a Ibize. A že se v teplém počasí budou množit.

Plovoucí část měchýřovek se podobá igelitovému sáčku

Jedovaté medúzy (zdroj: ČT24)

„Medúzy plavou pod vodou a unášejí je mořské proudy. Měchýřovky a podobné druhy mají část těla na hladině, je to plovoucí měchýř, a nechávají se hnát větrem. Urazí tak daleko větší vzdálenosti za kratší dobu,“ podotkl Ignacio Franco Navarro ze Španělského oceánografického institutu.

Jednu měchýřovku tvoří celá kolonie vysoce specializovaných jedinců. Ti přebírají role tělesných orgánů. Plovoucí část se dá splést s igelitovým sáčkem na hladině. Modrá žahavá vlákna dlouhá až třicet metrů se ukrývají pod hladinou. Mohou být osudná dětem, alergikům nebo lidem se slabším srdcem. Španělské úřady před nimi důrazně varují.