Íránští obyvatelé i nadále protestují proti výsledkům voleb

Írán - Írán zažívá v posledních dnech patrně největší a nejvýznamnější vlnu nepokojů od vzniku islámské republiky. V pondělí pochodovaly ulicemi íránských měst sta tisíce lidí protestujících proti výsledkům prezidentských voleb. Celý boj se neodehrává pouze na ulicích, ale také na internetu a přes mobilní telefony.

„Myslím si, že do jisté míry v Íránu zafungovalo přecenění situace novináři. Podezřelé ale je, jak velkým výsledkem Ahmadínežád vyhrál. Podle mého názoru se obával jít do druhého kola a prodlužovat svoji volební kampaň, protože nevěděl, kam až by demonstrace vedly,“ podotkla analytička Irena Kalhousová. Podle Kalhousové nejsou ti, kteří se nyní postavili do čela opozice, žádní zásadní reformátoři. Jsou to lidé, kteří na režimu dlouho participovali a spolupracovali v něm. Nejedná se tedy o ty, kteří chtějí změnu režimu, ale o lidi, kteří chtějí režim reformovat.

„Mnoho lidí, se kterými jsem se setkala, bylo skeptických k reformnímu kandidátovi Musávímu. Podle jejich názoru by příliš nepomohl střední třídě obyvatel a v Íránu mohl příliš mnoho věcí změnit,“ vyjádřila se cestovatelka Martina Pařízková. „Na jednu stranu je Írán země, která má obrovské možnosti, co se týká internetu. Je řazen k zemím, které mají snad nejvyšší počet blogů na počet obyvatel. Druhá věc jsou ale politická omezení, některé stránky jsou z tohoto důvodu zablokovány,“ řekl zpravodaj ČRo 1 Radiožurnálu Břetislav Tureček.

Rozhovor s Irenou Kalhousovou a Martinou Pařízkovou (zdroj: ČT24)