Start raketoplánu Endeavour byl už podruhé odložen

Mys Canaveral (USA) - Start raketoplánu Endeavour byl dnes znovu odložen, protože při plnění jeho nádrží palivem před startem byl opět zaznamenán únik vodíku. Jde o druhý odklad startu. Raketoplán měl původně vyletět v sobotu, ale start byl posunut na dnešek právě kvůli úniku vodíku při plnění nádrží. Dnes měl Endeavour odstartovat v 11:40 SELČ. Oznámil to mluvčí amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Start byl nyní stanoven na 11. července 13:39 SELČ, napsala agentura DPA.

Únik paliva byl zaznamenán na stejném místě jako v sobotu. Plnění nádrží pak bylo zastaveno, aby se posoudil rozsah úniku. Asi hodinu poté byl oznámen nový odklad. Bylo to tři a půl hodiny před předpokládaným vzletem. Sedm členů posádky Evdeavouru bylo v té době ještě ve svých pokojích.

Vnější nádrž raketoplánu pojme dva miliony litrů zkapalněného kyslíku a vodíku. Technici NASA ji začali plnit v úterý večer s tříhodinovým zpožděním kvůli bouřce. Stále se ale předpokládal start podle plánu. V případě rychlého odstranění závady mohl raketoplán ještě odletět v nejbližších dnech - nynější „okno“ pro jeho vypuštění končí 21. června. NASA ale tuto možnost zavrhl, protože by znamenala zkrácení celé mise, napsala agentura AFP.

Telefonát odborníka na kosmonautiku Antonína Vítka (zdroj: ČT24)

Endeavour se sedmičlennou posádkou má za úkol vynést na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) poslední část japonské laboratoře Kibo. Cesta má trvat šestnáct dní.

Podobné technické problémy jako teď měl NASA i v březnu při startu raketoplánu Discovery. Tehdy si výměna závadné části vyžádala čtyřdenní odklad startu.