Po rasistických útocích v Severním Irsku se Rumuni chtějí vrátit do vlasti

Belfast - Víc než stovka Rumunů musela opustit své domovy v jižním Belfastu kvůli rasistickým útokům. Útočníci napadli v pondělí dva obytné domy. Uvnitř přitom byla i těhotná žena nebo novorozené dítě. Asi dvacet rodin proto strávilo dnešní noc v prostorách kostela. Teď jsou provizorně ubytováni v rekreačním středisku. Domů se vrátit nechtějí, někteří uvažují o cestě zpět do Rumunska. Incident teď na místě vyšetřuje policie.

Gang zaútočil před dvěma dny na dům v jižním Belfastu, kde žije asi 100 Rumunů. Útočníci cihlami a kameny rozbíjeli okna a dveře, ohrožovali obyvatele zbraněmi. „Nemám v úmyslu v Irsku zůstat. Sbalím se a vrátím do Rumunska,“ říká jedna z obětí útoku, Maria. „Takhle to tu bylo dva týdny. Už týden jsem se nevyspala. To, co se stalo, je neuvěřitelné,“ dodává.

Kvůli obavám z dalších útoků se raději rodiny vystěhovaly, poslední noc strávily v městském protestantském kostele. Nyní se za asistence policie a několika organizací pro ochranu lidských práv přesunují do centra na jihu města. Tady na ně čeká nejnutnější vybavení, jako například přikrývky, ručníky, jídlo a pití.

Rumuni čelí v Belfastu rasistickým útokům (zdroj: ČT24)

Ministr Severního Irska Jeffrey Donaldson útok na rumunské rodiny odsoudil a prohlásil, že není možné takové chování tolerovat. Přirovnal incident ke konfliktům mezi britskými protestanty a irskými katolíky, které v minulosti přerůstaly v násilí. Náměstek ministra Martin McGuinness vyzval, aby byli viníci řádně potrestáni. „Tito lidé musí být identifikováni, zatčeni a předvedeni před soud,“ prohlásil.

Násilí s rasistickým pozadím je v Belfastu na vzestupu od zápasu mezi polským a severoirským fotbalovým týmem, který se uskutečnil před třemi měsíci. Násilí se znovu rozhořelo tento týden, když gangy pokřikující nacistický pozdrav napadly shromáždění proti rasismu.

Policie v úterý uvedla, že posílí hlídky. Nemyslí si ale, že by útoky proti Rumunům byly organizované.

Víc než stovka Rumunů musela opustit své domovy v jižním Belfastu kvůli rasistickým útokům.
Zdroj: ČT24