Nad scientology ve Francii se stahují mračna

Paříž - Francouzský žalobce v soudním procesu se scientologickou církví, který začal v Paříži minulý měsíc, bude v případě prokázání viny požadovat úplný zákaz působení skupiny v zemi a vysokou pokutu. Soud vynese rozsudek na podzim. Francouzská pobočka scientologické církve, k níž se hlásí například známý americký herec Tom Cruise, je souzena za údajné podvody.

Před trestním soudem v Paříži stojí Duchovní sdružení scientologické, jeho pařížská knihovna a šest scientologů.

Pokud bude uznána vina, francouzští scientologové zaplatí pokutu dva miliony eur (asi 53,5 milionu Kč). Ve hře prý jsou i podmínečné tresty pro šestici obžalovaných členů vedení, kteří jsou obviněni z podvodů v organizované skupině. Těch se údajně dopustili tím, že vylákali desetitisíce eur ze čtyř bývalých členů sekty. Někteří jsou stíháni i pro nezákonný prodej léků.

Scientologové obvinění popírají a soud označují za středověkou inkvizici. Tvrdí, že každý, kdo jim dává peníze, to dělá dobrovolně. Žalobci ale namítají, že scientologové využívají lidí v depresi a peníze z nich lákají podvodem.

Případ začal v roce 1998 stížností jedné ženy, která scientology obvinila z toho, že z ní postupně klamnými sliby vylákali za knihy, léky a speciální elektrický přístroj, který jí měl měřit mentální výkyvy, kolem 20 000 eur (533 000 korun). Zdarma měla jen test osobnosti, když ji do „církve“ vábili.

Scientologickou církev založil v roce 1954 ve Spojených státech spisovatel sci-fi Ron Hubbard. Jejím hlavním principem je víra v kosmické bytosti, které představují duši každého člověka a neustále se převtělují. Údajně má ve světě několik milionů členů a 6 000 „církevních“ struktur.