Za špionáž pro Kubu hrozí americkým manželům 35 let

Washington - Ve Spojených státech soudí manžele Myersovy, kteří podle obžaloby 30 let dělali špionáž pro Kubu a předali tam stovky dokumentů. Někdejšího zaměstnance ministerstva zahraničí a jeho ženu usvědčil protiagent, který se vydával za náhradníka jejich kubánské spojky. Teď manželé u washingtonského soudu čelí obvinění ze špionáže a spiknutí. Pokud se prokáže jejich vina, hrozí jim až 35 let vězení, což v případě 72letého Waltera Kendalla Myerse znamená prakticky doživotí.

Walter Kendall Myers pracoval v zahraničním ústavu amerického ministerstva zahraničí. Až do svého odchodu do důchodu před dvěma lety mu rukama procházely stovky tajných dokumentů týkajících se Kuby. Se členy kubánské vlády se poprvé setkal v roce 1978. Krátce poté se Havana dohodla s ním a s jeho ženou Gwendolyn, bankovní úřednicí, na předávání informací kubánským tajným službám. Agent 202 Myers se učil tajné dokumenty nazpaměť, oblíbenou metodou jeho manželky zase bylo předávat vzkazy při výměně nákupních vozíků. V roce 1995 se manželský pár dokonce setkal s Fidelem Castrem, do Havany se dostali přes Mexiko na falešné pasy.

Myersovi dostávali za svou činnost jen málo peněz a dělali ji podle svých slov z lásky ke Kubě, Castrovi a kubánskému způsobu vlády. Kubu označovali za svůj domov. V podezření byli již tři roky, tedy ještě před Kendallovým odchodem do penze. Nakonec na něj FBI udělala trik, když ho jejich agent oslovil na ulici ve Washingtonu, pogratuloval mu k 72. narozeninám a nabídl mu kubánský doutník. Označil se za partnera kubánského obchodníka, s nímž měli Myersovi kontakty, a požádal o mimořádnou schůzku ještě ten den večer v jistém washingtonském hotelu. Manželé do té doby neměli již určitou dobu s kubánským obchodníkem kontakt, protože jak uvedli do protokolu, „žili už dlouho v neustálém strachu a obavách z prozrazení“.

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)