Ve Slovenském ráji se zabila 54letá česká turistka

Bratislava - Ve Slovenském ráji se dnes zabila 54letá česká turistka. Podle slovenské horské služby se zřítila z plošiny Tomášovské vyhlídky z výšky třiceti metrů. Přivolaní záchranáři se ji snažili oživit přímo na místě, kvůli závažnosti poranění byl přivolán také vrtulník letecké záchranné služby s lékařem. Ten u ženy konstatoval smrt.

Čeští turisté patří k častým obětem slovenských hor. Své schopnosti letos v únoru v Nízkých Tatrách přecenil Čech, kterého záchranáři po čtyřech dnech pátrání našli mrtvého asi 50 metrů pod vrcholem Ďurkové, zhruba kilometr od chaty. V dubnu pak český lyžař přežil třistametrový pád v Nízkých Tatrách v Derešském kotli a musel být vrtulníkem přepraven do nemocnice. Vrtulník tento týden ve Vysokých Tatrách zachránil 60letého českého turistu, který po epileptickém záchvatu bezmocně ležel na stezce pod Kopským sedlem.

Za zásahy horské služby na Slovensku se od července 2006 platí. Hodina práce záchranáře stojí kolem 23 eur. Náklady dále stoupají, pokud záchranná služba použije auto či vrtulník, který si pronajímá od jiných společností.