Díky oteplování budou v Česku pláže, těší se Klaus ve fiktivním rozhovoru

Brusel - Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace si v den začátku největšího summitu Evropské unie za českého předsednictví vystřelila ze světových politiků. Na mušku si vzali především českého prezidenta Václava Klause. V parodii vydání světového listu International Herald Tribune vyšel smyšlený rozhovor s Klausem, ve kterém se píše, že kdyby se kvůli globálnímu oteplování zvedla hladina oceánů, Čechům by to jen prospělo. Dokonce by tu prý mohla vzniknout přímořská letoviska s plážemi. Kromě Klause si ale Greenpeace v parodii deníku střílí i z italského premiéra Silvia Berlusconiho nebo francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Mark Breddy, mediální manažer Greenpeace říká: „Distribuovali jsme 50 000 výtisku hlavně v Bruselu, ale i v Číně, Americe nebo Austrálii.“

Boj proti klimatu je hlavním tématem fiktivního rozhovoru Klause s novinářem z International Herald Tribune. Českého prezidenta autor osloví jako „pana Klause“. Ten ho opraví: „Říkejte mi pane prezidente. Jsem stále prezident.“ Poté Klaus vzpomíná na bývalého amerického prezidenta George Bushe, který byl, stejně jako on, velmi skeptický k poznatkům o globálním oteplování.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

„Můj drahý přítel George Bush věděl, co má udělat s těmi takzvanými vědeckými výzkumy (dokazujícími změny klimatu). Právě kvůli tomu na klávesnici existuje klávesa delete (smazat),“ říká Klaus.

Oxid uhličitý je velmi užitečný plyn - například v sodovce

Český prezident v rozhovoru také vyzývá k tomu, aby se nedémonizoval oxid uhličitý, který se považuje za skleníkový plyn. „Je to velmi užitečný plyn. Potřebují ho rostliny, my ho vydechujeme a můžeme ho také nalézt v sodovce“ tvrdí Klaus.

Když se pak novinář ptá, co bude s lidmi například na Maledivách, které po stoupnutí hladin světových oceánů zmizí pod vodou, Klaus odvětí, že „brouzdání vodou posiluje kardiovaskulární systém“.

Paradoxně ovšem falešné vydání zopakovalo v poslední době častou chybu evropského tisku, spletlo si fotografii české hlavy státu. Aktivisti z Greenpeace ho zaměnili za Klause Schwaba, ředitele Světového ekonomického fóra.


Sarkozy jako ničitel jaderné energie

Ve speciální tiskové parodii dostává „co proto“ i Nicolas Sarkozy, hlava Francie, která vyrábí výrazný podíl elektřiny v jaderných elektrárnách. „Jaderná energie je mrtvá. Zabil jsem ji. Díky její smrti půjde deset miliard eur na investice do obnovitelné energie a pět miliard na pomoc rozvojovému světu,“ tvrdí Sarkozy. Podle něj proto daňoví poplatníci nebudou muset podporovat „umírající jaderný průmysl“.

Berlusconi fandí solární energii

Na řadu přišel v parodii výtisku listu International Herald Tribune i italský premiér Silvio Berlusconi. Ten prý překvapil ostatní státníky, když prozradil, že jeho mediální společnost Mediaset investuje své peníze do obnovitelných zdrojů, zejména do solární energie. Za to si vysloužil obdiv ostatních, kteří ho začali objímat a oslavovat.


„Nevím, kterou část Berlusconiho mám dřív políbit. Jestli jeho velkou holou hlavu, která přišla na to, že vytvoří nová pracovní místa pomocí solární energie. Nebo jeho pevnou ruku, kterou si potřásl s (firmou) Chrysler, že bude vyrábět malé a energeticky nenáročné “fiaty„ pro americký trh,“ „citoval“ list Bersluconiho „dřívějšího největšího kritika“, aktivistu Beppeho Grilla.

Berlusconi byl poté podle listu kvůli menším zraněním způsobeným objetím a vdechnutím konfet narychlo ošetřen v nemocnici.

  • Fiktivní rozhovor s Václavem Klausem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/938/93787.jpg
  • Globální oteplování autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/121/12078.jpg
  • Chybná fotografie u fiktivního rozhovoru s Václavem Klausem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/938/93790.jpg
  • Silvio Berlusconi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/780/77950.jpg