Špičky EU podpořily Barrosa, aby zůstal v čele Evropské komise

Brusel - Lídři států Evropské unie na dnešním summitu končícím české předsednictví vyjádřili politickou podporu José Barrosovi, aby zůstal v čele Evropské komise i v dalším pětiletém období. Formální nominaci na tento prestižní unijní post ale dosavadní šéf komise zatím nemá. Mandát současné Evropské komisi vyprší na konci října.

Podle diplomatických zdrojů nicméně zatím jednání pokračují a konečné rozhodnutí ještě nepadlo. I tyto zdroje ale potvrzují, že Barroso má výraznou podporu. S podobným řešením, podle něhož by Barroso získal politickou podporu, avšak nikoli zatím oficiální nominaci, se počítalo podle diplomatů již před summitem. Jako zástupce českého předsednictví mu šéfuje premiér Jan Fischer, který také bývalého portugalského premiéra na post nového šéfa oficiálně navrhl.

„Jsem velmi rád, že José Barroso získal širokou jednomyslnou podporu hlav států a vlád, kteří jednoznačně podporují jeho kandidaturu na budoucího šéfa Evropské komise,“ řekl Fischer. „Jsem extrémně pyšný, že jsem získal jednomyslnou podporu, a jsem dojatý,“ uvedl Barroso.

Šéfa komise schvaluje Evropský parlament, kterému jednotlivé kandidáty předkládají členské státy sedmadvacítky. Z parlamentu zaznívají hlasy, aby státníci s nominací nespěchali, protože se zatím neuskutečnila jednání s europoslanci vzešlými z nedávných voleb.

Vedle politické dohody o nominaci Barrosa se lídři členských států unie předběžně dohodli i na reformě finančního dohledu. Ta by měla zabránit opakování finanční krize z loňského roku, kdy vlády vydaly stovky miliard eur z veřejných peněz na záchranu bank.

EU se zatím nicméně nedohodla na zárukách pro Irsko týkajících se Lisabonské smlouvy o reformě unijních institucí. Jednání bude podle diplomatů pokračovat v pátek. Původně se očekávalo, že by kompromis mohl být nalezen ještě před začátkem nynějšího unijního summitu.