Ve Španělsku po výbuchu bomby zemřel policista

Bilbao - Ve španělském městě Arrigorriaga v Baskicku vybuchla bomba ukrytá pod autem. Deník El Mundo na svých stránkách informuje o jednom člověku, který při výbuchu zemřel. Šéf regionální vlády později potvrdil, že na místě zemřel jeden policista a že útok má zřejmě na svědomí baskická separatistická organizace ETA. K akci se ale zatím nikdo nepřihlásil.

Exploze nastala krátce po deváté hodině na parkovišti. Podle policie na místě zemřel jeden člověk, jde o španělského policistu. Exploze vyvolala požár, který se rozšířil na další vozidla.    

Obětí je devětačtyřicetiletý policejní inspektor Eduardo Puelles García. „V těchto těžkých chvílích chci říci rodině policisty, že má veškerou naši podporu, stejně jako podporu drtivé většiny baskické společnosti, která už dále nechce trpět vrahy z ETA,“ řekl šéf regionální baskické vlády Patxi López.  

Kdo za útokem stojí, není zatím známo. Oblast je ale centrem baskické separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA), která za více než 40 let boje za samostatné Baskicko usmrtila přes 800 lidí. López si myslí, že za atentátem stojí právě ETA. Tomu nasvědčuje i způsob, jakým byl útok proveden. Bombu útočníci ukryli pod autem, což by ukazovalo právě na tuto organizaci.  

Jestliže se potvrdí, že útok skutečně spáchala ETA, byl by to její první atentát od regionálních voleb v Baskicku z 1. března, které vynesly k moci socialisty.