Air France dá za každou oběť z Airbusu 500 tisíc korun

Paříž - Francouzská letecká společnost Air France chce odškodnit pozůstalé po obětech nehody Airbusu A330. Každá rodina má v první části odškodného dostat v přepočtu téměř 500 tisíc korun. Kolik dostanou rodiny obětí letecké katastrofy od společnosti Air France celkem, zatím není jasné. Při neštěstí, jehož příčiny stále nejsou objasněny, zahynulo všech 228 lidí na palubě.

I když společnosti Air France některé rodiny po obětech nehody Airbusu vyčítaly, že společnost nepostupuje v otázce vyrovnání dost transparentně, generální ředitel Air France Pierre-Henri Gourgeon dnes ujistil, že společnost je v kontaktu s 1800 pozůstalými a je pro řešení této otázky plně mobilizována.

Podle Gourgeona dostanou rodiny v první fázi nejprve 17,5 tisíce eur (asi 470 tisíc korun) za oběť. Jaká bude celková výše vyrovnání, ale neobjasnil. Stejně tak ani nedokázal odpovědět na otázku, co bylo příčinou nešťastné nehody. Řekl nicméně, že vyšetřovatelé jsou po týdnech pátrání již blíže k tomu, aby pochopili, k čemu došlo na palubě osudného letu.

Telefonát Jiřího Slavíčka (zdroj: ČT24)

„Podle Montrealské konvence z roku 1999 je za neštěstí vždycky plně odpovědný dopravce, který může použít na vyplacení odškodného peníze od pojišťovny. Podle této konvence by mělo být odškodnění 109 tisíc euro za každou oběť,“ uvedl spolupracovník ČT24 v Paříži Jiří Slavíček.

Stroj spadl do Atlantiku poté, co vletěl do velké bouřkové oblasti. Z vody se zatím podařilo vyzvednout 50 těl a asi 400 součástí letadla. Při neštěstí zahynulo všech 228 lidí na palubě. Byli to cestující 32 národností.

Ocasní část Airbusu A330
Zdroj: AP/ČTK