V New Yorku už 23 obětí prasečí chřipky

New York - Nová neboli prasečí chřipka si v největším americkém městě New Yorku od svého vypuknutí před dvěma měsíci vyžádala už 23 obětí. V porovnání s ostatními americkými městy tak New York stojí v počtu úmrtí na nový druh chřipky jednoznačně v čele. V žádném z ostatních států USA podle amerických úřadů nepřekročila smutná bilance číslo deset.

Federální Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) registruje v celých Spojených státech téměř 21 500 potvrzených případů onemocnění virem A(H1N1). Za oběť chřipce, která se začala v dubnu šířit patrně z Mexika, padlo v USA 87 životů.

Laboratorní testy potvrdily v New Yorku přes 1000 onemocnění, i když městští zdravotníci odhadují, že ve více než osmimilionovém velkoměstě bylo novou chřipkou nakaženo přes půl milionu lidí. Nemoc má ale převážně mírný průběh, a tak lidé zpravidla nemusejí vyhledávat lékaře.

V newyorských nemocnicích se ocitlo přes 700 nakažených

S infekcí virem A(H1N1) bylo v newyorských nemocnicích od vypuknutí epidemie letos v dubnu umístěno přes 700 pacientů. Od minulého pátku do tohoto úterý bylo nově hospitalizováno přes 140 lidí.

Za uplynulý týden vzrostl ve městě počet úmrtí o sedm. Městský zdravotní odbor k tomu neuvádí žádné podrobnosti, pouze píše, že šlo o osoby ve věku 25 až 64 let a že většina z nich byla přijata do nemocničního ošetřování koncem května, kdy chřipková vlna vrcholila.

 Lékaře navštěvuje čím dál méně lidí s podezřením na onemocnění

Počet lidí, kteří s vážnými chřipkovými příznaky navštěvují lékařské pohotovosti, v New Yorku klesá. Podle zdravotního odboru radnice vyhledalo začátkem tohoto týdne pomoc 500 lidí, což je pětina proti situaci kolem 25. května.

Také se snižuje i množství pacientů přijímaných s potvrzenou prasečí chřipkou do nemocnice. Laboratorní zpracování vzorků ale potřebuje jistý čas, a tak údaje, které jsou uváděné jako aktuální, mají ve skutečnosti až dva týdny zpoždění, upozornil list The New York Times.

Celosvětově dosud chřipkou A(H1N1) onemocnělo téměř 44 300 lidí v 94 zemích, uvádí ve své dnešní aktualizaci Světová zdravotnická organizace (WHO). Kvůli velkému plošnému rozšíření nákazy vyhlásila WHO už minulý týden chřipkovou pandemii, první po 41 letech. Podle jejích dnešních údajů si nemoc na světě vyžádala 180 životů. Ovšem také data této instituce mají proti skutečnosti jisté zpoždění.

  • Mexická chřipka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/835/83430.jpg
  • Virus chřipky zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/834/83313.jpg