Po zříceném Airbusu pátrá už jen jeden ze dvou brazilských letounů

Sao Paulo - Brazílie stáhla jedno ze dvou radarových letadel, která nad Atlantikem pátrala po obětech leteckého neštěstí z noci na prvního června. Tento stroj nalétal při pátrání přes sto hodin a splnil základní roli celé operace, zejména v její počáteční fázi, uvedla brazilská armáda. Druhé radarové letadlo a skupina vojenských lodí Brazílie a Francie ale v pátrání pokračuje.

Stažený letoun byl právě tím, kdo našel první trosky z letadla Airbus A330 společnosti Air France, které se zřítilo v noci na 1. června. Všech 228 lidí, kteří cestovali na této lince z Ria de Janeiro do Paříže na palubě zahynulo. Z moře bylo zatím vyzvednuto padesát těl a přes čtyři sta částí havarovaného stroje. I přes všechnu snahu ale pátrači od středy nenašli žádné další tělo ani trosky stroje.

O mnoho úspěšnější není ani hlubinové pátrání po černých skříňkách, které by mohly přispět k objasnění neštěstí. Zvukový signál, jenž má umožnit jejich nalezení, budou vydávat už jen zhruba týden. Odborníci došli na základě pitev obětí a zkoumání nalezených trosek k předběžnému závěru, že letoun se rozpadl ještě ve vzduchu. Proč se tak ale stalo, zůstává zatím nejasné.