Do Innsbrucku se sjeli nacionalisté

Innsbruck - Asi tisícovka nacionalistů z Rakouska a Německa se sjela do Innsbrucku. Na srazu takzvaných buršáckých studentských spolků vystoupil také místopředseda rakouského parlamentu Martin Graf. Řada těchto spolků v Rakousku sdružuje právě pravicové extremisty a v jednom z nich je i Graf, nejvýše postavený politik strany Svobodných.

„Máme stejná práva jako ostatní, včetně práva shromažďovat se,“ prohlásil na srazu Martin Graf. Buršácké spolky jsou v zahraničí téměř neznámé, nezvou mezi sebe ani novináře, ale tentokrát udělaly výjimku. Akce v Innsbrucku ale vyvolala i demonstrace, v centru města protestovalo několik tisíc lidí.

„Buršáci zastávají extrémně pravicové postoje a jako studenti jsou důležitou kádrovou rezervou krajně pravicových stran,“ řekl organizátor demonstrace Marko Miloradovic. Organizátor srazu Christoph Mösenbacher však prohlásil, že se distancují od jakéhokoli extremismu - pravicového i levicového.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Martin Graf je členem spolku Olympia, jenž je v Rakousku na oficiálním seznamu krajně pravicových organizací. Jeho odpůrci ho vyzývají, aby odstoupil. Tento týden proti němu demonstrovali přímo u parlamentu. „Dokud mám důvěru své politické strany, tak nevidím důvod opouštět svůj úřad,“ dodal Graf.