V Íránu bylo od začátku protestů zatčeno a uvězněno již 33 novinářů

Teherán - Protesty, demonstrace a tvrdé střety íránské policie s demonstranty doprovází v posledních dnech i rozsáhlé zatýkání novinářů. Od začátku protestních demonstrací proti výsledku prezidentských voleb je nyní podle organizace Reportéři bez hranic za mřížemi 33 reportérů a internetových bloggerů. To znamená, že se počet zadržených žurnalistů od pátku téměř zdvojnásobil, uvedla tato mezinárodní organizace, která má sídlo v Paříži.

„Írán je nyní největším vězením zástupců sdělovacích prostředků na světě,“ zdůrazňuje se ve zprávě organizace Reportéři bez hranic. Britská BBC v neděli oznámila, že její zpravodaj v Teheránu Jon Leyne byl íránskými úřady vyzván, aby do 24 hodin opustil zemi. Podle íránské agentury Fars byl obviněn z „šíření smyšlených zpráv, nedodržování nestrannosti zpravodajství, podpory výtržníků a pošlapávání národních práv Íránu“. Mezi zatím posledními zadrženými je údajně i předseda Sdružení íránských novinářů Alí Mazrúí.

Úřady zahraničním novinářům, včetně kameramanů a fotoreportérů, zakázaly veškerou práci v terénu v souvislosti s nynějšími rozsáhlými protesty proti vítězství dosavadního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v nedávných prezidentských volbách. Opozice označuje tento výsledek za zfalšovaný.

Politické střety v Íránu pokračují (zdroj: ČT24)

Západ vyzval Írán k povolení pokojných protestů

Západ vyjadřuje podporu pokojným protestům íránské opozice. Projevy „neuvěřitelné odvahy“ íránských demonstrantů, které podle něj odhalují pravou povahu vládnoucího režimu v Íránu, ocenil také izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Odehrává se něco velmi hlubokého, velmi základního, a íránský lid vyjadřuje hlubokou touhu po svobodě,“ řekl Netanjahu v rozhovoru pro americkou stanici NBC. Zopakoval zároveň pozici Izraele, že Íránu nesmí být dovoleno vyrobit jaderné zbraně.

Po výzvě řady západních vlád, které zároveň odmítly obvinění z vměšování do íránských záležitostí, jež vůči nim vznášejí nejvyšší íránští představitelé, musí Írán dovolit pokojné protesty proti sporným prezidentským volbám a zajistit spravedlivý výsledek hlasování.

Západ se ohradil proti vměšování se do íránských vnitřních záležitostí  

Íránská vláda obviňuje Západ z vměšování do vnitřních záležitostí země a z ovlivňování protestů proti znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, jehož bylo podle íránské opozice dosaženo neregulérním způsobem a manipulacemi. Proti reakcím zahraničních politiků na povolební vývoj v Íránu se v posledních dnech shodně vyslovili jak nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, tak i ministr zahraničí Manúčehr Mottakí a znovuzvolený prezident Ahmadínežád. Vysocí představitelé kritizovaných států se ale proti těmto obviněním ohradili.