Sarkozy: Muslimské burky jsou symbolem zotročení žen

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se dnes postavil proti nošení burky muslimskými ženami. Burky označil za symbol zotročení žen a odmítl toto tradiční oblečení uznat jako symbol islámu. Podle něj není tento oděv ve Francii vítán. Sarkozy tento názor přednesl v projevu na zasedání obou komor parlamentu, kde obhajoval vládní opatření proti ekonomické krizi a představoval své politické vize pro zbytek svého funkčního období.

„Není to znak náboženství, je to znak zotročení a ponížení,“ prohlásil Sarkozy. Podle něj není možné připustit, aby se ženy tímto stylem oblékání stávaly obětí odloučení od společnosti a byly zbaveny identity. „To není to, co si Francouzská republika představuje o důstojnosti ženy. Burku na území Francie neuvítáme,“ zdůraznil.

Sarkozy tak během svého prvního vystoupení před zákonodárci, které mu umožnila změna ústavy, zareagoval na polemiku, jež se v zemi tento měsíc opět rozhořela kolem nošení okázalých náboženských symbolů. Část parlamentu počátkem měsíce podpořila iniciativu, která má vést k zpřísnění zákazu jejich nošení, a to v reakci na vystoupení amerického prezidenta Baracka Obamy, který na počátku měsíce v Káhiře vyjádřil názor, že nošení šátků není znakem nerovnoprávnosti žen.

Telefonát Jiřího Slavíčka (zdroj: ČT24)

Zákazem nošení okázalých náboženských symbolů na úřadech a ve veřejných školách vzbudila Francie před čtyřmi lety nelibost islámského světa právě proto, že v praxi šlo hlavně o šátky muslimek. Nyní by tedy měla vzniknout parlamentní komise, která by mohla iniciovat zpřísnění zákazu - šátky a hlavně radikálnější formu zahalování, tedy burky s mřížkou před očima či hidžáby s ne úplně zahalenou tváří, by muslimky nesměly nosit už ani na veřejnosti.

Sarkozy chystá další výdaje, vláda si na ně bude muset půjčit

Sarkozy dnes také oznámil, že zemi čeká nová vlna státních výdajů do obnovy deficitní ekonomiky. Tyto plány chce financovat z peněz, které si vláda bude muset vypůjčit, protože kvůli tomu nechce zvyšovat daně. Rozsah těchto opatření ale neupřesnil.

Prezident zdůraznil nutnost si vypůjčit peníze na financování „národních priorit“, a to bez ohledu na předpověď rozpočtového deficitu ve výši sedmi procent hrubého domácího produktu pro letošní i příští rok. Tím je dvojnásobně překročen limit stabilizačního paktu v zemích se společnou měnou euro.

Dohled nad uskutečňováním národních plánů bude mít francouzská vláda, kterou ve středu čekají určité personální změny. Podle kuloárních informací půjde spíše o kosmetickou úpravu, protože vládní pravice se cítí posílena drtivým vítězstvím ve volbách do Evropského parlamentu. Vládu každopádně opustí ministryně spravedlnosti Rachida Datiová a její kolega z rezortu zemědělství Michel Barnier, kteří se stali europoslanci a budou pokračovat v kariéře v Bruselu a Štrasburku.

  • Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91140.jpg
  • Nicolas Sarkozy přednesl na zámku Versailles projev před oběma parlamentními komorami autor: Eric Feferberg, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/945/94454.jpg