Francouzská policie zatkla pachatele rekordní krádeže šperků

Paříž - Francouzská policie zadržela v neděli odpoledne a dnes ráno přes 20 lidí podezřelých z podílu na prosincovém vloupání do superluxusního pařížského klenotnictví Harry Winston a nalezla část klenotů, které tam tehdy byly ukradeny. S odvoláním na anonymní policejní zdroje to oznámily agentury AFP a AP. Hodnota lupu se odhadovala na 85 milionů eur (2,2 miliardy korun).

AP napsala, že francouzští vyšetřovatelé a policisté po měsíce sledovali podezřelé v Paříži a okolí. V neděli se prý dověděli, že do Francie přijeli určití cizinci, aby převzali část lupu s cílem šperky prodat. Policie se proto rozhodla podezřelé zadržet.

Údaje o jejich počtu se liší. AFP píše o asi dvaceti, AP o 25 a podle internetových stránek listu Le Journal du Dimanche gratulovala francouzská ministryně vnitra Michele Alliotová-Marieová vyšetřovatelům k zadržení 29 podezřelých. Údajně jde o lidi ve věku 22 až 67 let. Několik z nich jsou ženy. Policie u nich také zabavila střelné zbraně a 250 000 eur v hotovosti.

Loupež byla spáchána 4. prosince. Klenotnictví v podvečer přepadli čtyři muži, někteří z nich převlečení za ženy, a se zbraněmi v ruce přinutili zaměstnance, aby jim vydali všechny šperky, jež byly v obchodě. Byla to rekordní loupež klenotů ve francouzských dějinách. Londýnská pojišťovna Lloyd´s krátce poté vypsala odměnu milion dolarů (asi 20 milionů korun) za informaci vedoucí k nalezení šperků.

Klenotnictví Harry Winston je na Avenue Montaigne, kde jsou soustředěny nejluxusnější pařížské obchody a butiky. Harry Winston je ve svém oboru světová špička. Původní klenotnictví založil Harryho otec Jacob Winston už v roce 1888, ale světovou slávu získal až syn, který proslul pracemi s diamanty a zemřel v roce 1978. Mezi jeho zákaznice patřily například bývalá íránská císařovna Farah, Jacqueline Kennedyová, pro kterou u něho nakupoval její druhý manžel Aristoteles Onassis, a filmová hvězda Elisabeth Taylorová.

Klenotnictví Harry Winston
Zdroj: ČT24