V Jižní Koreji mají první případ soudem nařízené eutanazie

Soul - Lékaři univerzitní nemocnice v Soulu dnes odpojili od přístrojů sedmasedmdesátiletou ženu, která byla v kómatu od loňského února následkem mozkové příhody. Rodina nemocné žádala o ukončení léčby již od počátku minulého roku. V Jižní Koreji je to poprvé, kdy lékaři jednali v takovém případě na příkaz soudu.

Jeho nejvyšší instance totiž v květnu rozhodla, že zdravotníci musí vyhovět přání rodiny přestat Kim Ok-kjong udržovat při životě a nechat ji důstojně zemřít. Nemocnice se proti původnímu, listopadovému rozhodnutí nižšího soudu odvolala, ale nejvyšší soud pak rozsudek potvrdil. Nemocnice na dnešek svolala k případu tiskovou konferenci.

Kim byla ve vegetativním stavu od února 2008, kdy utrpěla poškození mozku. Její děti tvrdily, že matka byla vždy proti udržování lidí při životě pomocí přístrojů v případech, kdy není naděje na uzdravení.

Eutanazie na přání nemocného je zatím povolena v Nizozemsku, Belgii a Švýcarsku, tolerují ji v americkém státě Oregon a v Kolumbii. Ve Švýcarsku mohou asistovanou sebevraždu podstoupit také cizinci. V ČR Senát loni zamítl návrh zákona „o důstojné smrti“, který by podle kritiků legalizoval vědomé zabíjení a neřešil hrozbu zneužívání. České právo označuje eutanazii a asistovanou sebevraždu za nepřípustné, ale připouští, že „vůči neodvratitelné a bezprostředně očekávané smrti nemá být cílem lékařova jednání prodlužovat život za každou cenu“.