Íránská Rada dohlížitelů nehodlá anulovat volby

Teherán - Žádost opozice anulovat nedávné prezidentské volby dnes zamítl nejvyšší íránský ústavní orgán - Rada dohlížitelů. Informaci pustila do světa íránská státní televize. Rada dohlížitelů měla prozkoumat stížnosti neúspěšných kandidátů, přitom ale neshledala vážná pochybení. I když v pondělí přiznala nesrovnalosti v případě tří milionů odevzdaných hlasů, zároveň konstatovala, že to výsledek voleb nemůže ovlivnit.

Krátce po konečném verdiktu Rady dohlížitelů íránská agentura IRNA s odvoláním na rozhodnutí parlamentu oznámila, že nový prezident složí přísahu a představí svou vládu v období mezi 26. červencem a 19. srpnem.

Odpor reformních opozičních sil ale dále pokračuje. Dnes by se mělo opět stávkovat, zítra je plánována demonstrace. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval íránskou vládu k tomu, aby přestala do demonstrantů střílet a zatýkat je. Podle oficiálních informací při protestech zemřelo nejméně 17 lidí, některé zprávy ale mluví až o dvou stech.

Ahmadínežádův hlavní soupeř Mír Hosejn Músáví dnes oznámil, že brzy zveřejní „úplnou zprávu o podvodech a nesrovnalostech“ při volbách. Ministerstvo vnitra ho ale vyzvalo, aby „respektoval zákon a hlas lidu“.

Demonstrace si dosud vyžádaly až 200 mrtvých

Poslední demonstrace se podle očitých svědků účastnilo asi jen tisíc lidí. Na jejich počtu se podepsal strach ze zatýkání a také brutalita policie i dobrovolných milicí. „Různé zdroje, dokonce i naše zdroje, mluví až o 200 mrtvých,“ hovořil o prozatímním počtu obětí Rod Shahidi, ředitel íránského vysílání Rádia Svobodná Evropa. Toto číslo nemusí být konečné. „Je celá řada těžce zraněných, kteří umírají v nemocnicích, ale nemocnice nesmí toto hlásit dál,“ dodal Shahidi.

Rada dohlížitelů už uznala, že v některých volebních okrscích bylo v urnách opravdu víc lístků než přihlášených voličů. Podle Rady ale jejich počet nemohl výsledky ovlivnit. „Prezidentské volby z minulého týdne ukázaly, že Íránci stále milují islámskou revoluci a systém islámské republiky,“ prohlásil k výsledkům voleb prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Volby se konaly 12. června a podle oficiálního verdiktu v nich s převahou zvítězil dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Opozice výsledek napadla, hlasování považuje za zmanipulované a demonstracemi si chce vynutit nové volby. Na rozdíly v rozložení hlasů upozornil Britský politologický institut Chatham House. Podle jejich závěrů by Ahmadínežád před 14 dny dostal o 13 milionů hlasů víc než všichni konzervativní kandidáti před čtyřmi lety.

Íránský exil ve Francii pořádá denně v Paříži protesty

Francouzské ministerstvo zahraničí si dnes opět pozvalo íránského velvyslance, aby mu přímo vyjádřilo znepokojení s vývojem situace v Íránu. Již včera požádala Francie o zvýšenou ochranu svého velvyslanectví v Teheránu. Situace mezi oběma zeměmi je nyní napjatá.

Ve Francii přitom sídlí íránský demokratický exil, ten nyní pravidelně pořádá v Paříži protestní demonstrace. Schází se každý den u Zdi ochrany lidských práv naproti Eiffelově věži, kde prakticky nepřetržitě proudí davy turistů.

Írán a Británie si navzájem vyhostily po dvou diplomatech

Diplomatické napětí vzrůstá i mezi Velkou Británií a Íránem. Teherán v pondělí vyhostil dva britské diplomaty, Londýn na to dnes odpověděl vyhoštěním dvou íránských diplomatů. Oznámil to dnes britský premiér Gordon Brown. Vyhoštění dvou Britů označil za zcela neopodstatněné.

„Írán včera (v pondělí) podnikl bezdůvodný krok a vyhostil dva britské diplomaty na základě tvrzení, která jsou naprosto neopodstatněná. V reakci na to jsme dnes informovali íránského velvyslance, že vypovíme dva íránské diplomaty. Jsem zklamán, že nás Írán do této situace dostal,“ citovala Browna agentura Reuters.

Nejvyšší íránští představitelé v posledních dnech v souvislosti s povolebními nepokoji v Teheránu obvinili Spojené státy a Velkou Británii z vměšování do íránských vnitřních záležitostí. Se Spojenými státy neudržuje Írán diplomatické styky.

  • Demonstrace na podporu íránské opozice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/944/94367.jpg
  • Britský premiér autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/909/90829.jpg