Drážďany nejspíše kvůli mostu přijdou o punc UNESCO

Praha - Drážďanům hrozí, že jejich Labské údolí UNESCO vyškrtne ze seznamu světového kulturního dědictví. Čekalo se, že verdikt padne už dnes, komise ale odložila rozhodnutí na zítřek. Ve španělské Seville začalo v pondělí 33. zasedání výboru světového kulturního dědictví Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), které má rozhodnout o rozšíření Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO o nové památky, či naopak o jejich vyškrtnutí.

Nábřeží Labe v Drážďanech se vinou kontroverzní stavby mostu ocitlo mezi ohroženými památkami a kvůli pokračující výstavbě mu hrozí úplné vyškrtnutí ze seznamu UNESCO. Most má sice zlepšit dopravní situaci ve městě, ale z estetického hlediska jej ohrožuje. Vloni proto UNESCO varovalo město, že pokud se stavba nezastaví, Drážďany letos vyšrtne, čemuž by nemusela zabránit ani intervence německého ministerstva zahraničí. Komise by měla své stanovisko zveřejnit buď v průběhu dnešního odpoledne, nebo zítra.

Vyškrtnutí ze seznamu UNESCO není vůbec časté

„Most se staví po řadě právních sporů, protestů a politických tahanic už od listopadu 2007, a to na základě více než deset let starého referenda,“ informovala zpravodajka ČT Hana Scharffová. Drážďany by tak byly teprve druhým místem na světě, které o titul přední světové památky přišlo.

635 metrů dlouhá betonová stavba v historické části města představuje pro některé občany monstrum, jiný ji zase považují za potřebnou spojnici. Finance potřebné na stavbu šplhají na 156 milionů eur a zatím není jasné, na jakou částku by přišlo případné vyškrtnutí Drážďan ze seznamu UNESCO. Zasedání výboru končí 30. června, nové památky by ale měly být vyhlášeny už 27. června.

Nominace se většinou týkají objektů či míst mimořádné kulturní hodnoty, jako jsou například archeologická naleziště, architektonická jádra starých měst, přírodní parky nebo jednotlivé stavební objekty a přírodní památky.

Vizualizace mostu
Zdroj: ČT24/heritage-dresden.de