Volby podle Íránu bez podvodů, Obama ostře odsoudil násilí v ulicích

Teherán - Íránské prezidentské volby nepoznamenaly žádné výrazné podvody, a proto není nutné jejich výsledek rušit. K takovému závěru dospěla Rada dohlížitelů a definitivně tím potvrdila vítězství Mahmúda Ahmadínežáda. Po krvavém víkendu slábnou i protesty proti jeho zvolení v ulicích. Americký prezident Barack Obama v úterý ostře odsoudil násilí, které bylo použito proti demonstrantům. Zároveň odmítl tvrzení Teheránu, že za organizací nepokojů stojí právě Spojené státy.

Neda Soltánová zemřela před objektivem mobilního telefonu, její rozmazaná zakrvácená tvář se stala symbolem teheránských protestů i jejich brutálního potlačení. Teď tahle tvář začíná nabývat jasnějších obrysů. Na internetu se objevily fotografie Nedy Soltánové, 16leté studentky filozofie, která podle všeho na nahrávce zemřela v náručí svého otce.

„Jen pár dní předtím jsem jí říkal, ať tam nechodí. Ale ona řekla, že to za to stojí, i kdyby ji měla trefit kulka do srdce. Bohužel přesně tak nakonec zemřela. Kulka jí zasáhla srdce a plíce a pět nebo šest minut poté byla mrtvá,“ vypráví Nedin údajný přítel Caspian Makan.

Ani tak silný symbol, jakým je Nedina smrt, ale zřejmě nedokáže zvrátit výsledek voleb. Rada dohlížitelů, která slíbila, že prošetří stížnosti, dospěla k jednoznačnému závěru. „Naštěstí jsme nezaznamenali žádné vážnější nesrovnalosti v prezidentských volbách, takže neexistuje důvod, proč bychom je měli rušit,“ uvádí v prohlášení mluvčí Rady dohlížitelů Abbás Alí Kadchodáí.

Rada dohlížitelů přesto v úterý požádala ajatolláha Chameneího, aby o pět dní prodloužil lhůtu, během které mohou podávat poražení kandidáti oficiální protesty proti průběhu voleb. Chameneí výzvě vyhověl.

Diplomatické napětí mezi Západem a Íránem se zostřuje

Pro íránské úřady jsou tak nyní volby uzavřené. Podle státních médií se už začíná plánovat druhá prezidentská přísaha Mahmúda Ahmadínežáda na přelom července a srpna. Za organizací opozičních protestů stojí podle vyjádření íránských úřadů hlavně Spojené státy a Velká Británie. Teherán v pondělí vypověděl dva britské diplomaty, Britové se ke stejnému kroku uchýlili dnes. S USA Írán žádné diplomatické styky neudržuje.

Obvinění, že Spojené státy podněcují protesty v Íránu, jsou podle
amerického prezidenta Baracka Obamy „jasně chybné a absurdní“. Řekl to v úterý na tiskové konferenci v Bílém domě a zároveň vyzval Írán, aby zastavil násilí proti opozičním demonstrantům. Světová veřejnost je podle něj otřesena brutálností, s jakou íránské pořádkové síly zasahují proti protestujícím. Nezapomněl ale dodat, že Spojené státy nezpochybňují výsledky íránských voleb.

I přes závažnost situace dále pokračuje snaha izolovat zemi od informací zvenčí. Íránské úřady se zaměřily na zahraniční rozhlasové vysílání, mimo jiné i na pražské Rádio Farda. Spustily vlastní satelit s několikanásobně silnějším signálem, který má vysílání v éteru zastínit. Přerušování signálu ale zasáhlo i posluchače v okolních zemích a to může Íránu přinést potíže u Mezinárodní telekomunikační unie. Úřady se pokoušejí omezovat i internet.

Barack Obama
Zdroj: ČT24