Policie našla šperky z rekordní pařížské loupeže

Paříž - Poté, co včera francouzská policie zatkla lupiče, kteří si loni z luxusního klenotnictví Harry Winston v Paříži odnesli šperky za 2,2 miliardy korun, dnes vyšetřovatelé oznámili, že se podařilo nalézt většinu ukradených klenotů. Celkem policie zadržela v souvislosti s největší krádeží šperků ve francouzské historii přes 25 podezřelých osob.

Policie zatím podezřívá celkem 26 lidí, kteří se měli na loupeži století podílet. „Jsou to lidé, z nichž většina má za sebou velmi rozsáhlou trestnou činnost, kteří jsou podezřelí i z dalších loupeží se zbraní v ruce a kteří byli stále odvážnější,“ řekla šéfka policejní brigády pro potlačování banditismu Hélene Dupifová.

Policistům se po rozsáhlém pátrání dnes podařilo nalézt i 80 procent ukradených šperků. Ty se našly u údajného šéfa celého lupičského gangu. Během vyšetřování zajistili policisté také velké sumy peněz.

K loupeži došlo loni 4. prosince. Klenotnictví v podvečer přepadli čtyři muži. Někteří se převlékli za ženy. Útočníci se zbraní v ruce přinutili personál, aby jim vydal všechny klenoty.

Lupiči byli velmi dobře informovaní, znali jména zaměstnanců i rozmístění trezorů. Podle agentur francouzští vyšetřovatelé a policisté po měsíce sledovali podezřelé v Paříži a okolí. V neděli se dozvěděli, že mělo ve Francii proběhnout předání části lupu cizincům, kteří za tímto účelem přicestovali do země. Policie se proto rozhodla podezřelé zadržet.

Klenotnictví Harry Winston je na Avenue Montaigne, kde jsou soustředěny nejluxusnější pařížské obchody a butiky. Je to odbočka americké společnosti téhož jména, která je ve svém oboru světová špička.