Mexiko zažilo první letošní hurikán

Mexiko - Tropická bouře Andrés, která se dnes přesunula přes západ Mexika k jeho jižním tichomořským břehům, přerostla v první hurikán letošní sezony. Kromě zdejších přístavů hurikán rovněž zasáhl celosvětově oblíbené letovisko Acapulco. V celé oblasti hrozí rozsáhlé záplavy a přerušení komunikace. Mexická meteorologická služba vydala pro celou oblast severozápadního pobřeží Mexika varování, aby místní obyvatelé i obchodníci mohli provést nezbytná opatření a připravit se na příchod živlu.

Už v noci na dnešek dosáhla rychlost větru provázejícího bouři 113 kilometrů v hodině a americké Národní centrum pro hurikány (NHC) v Miami předpovědělo, že v následujících 12 hodinách přeroste bouře v hurikán.

Zhruba ve 20:00 středoevropského času se Andrés nacházel asi 85 kilometrů jihozápadně od přístavu Manzanillo, který je rovněž vyhledávaným přímořským letoviskem. V následujících hodinách se bouře pohybovala severovýchodním směrem rychlostí asi 20 kilometrů za hodinu, a jak se blížila k pobřeží, nabývala neustále na síle.

Hurikán zasáhl rovněž Acapulco

Oblast kolem vyhlášeného letoviska Acapulka bičoval celé pondělí vytrvalý déšť. Právě zde si vyžádala nepřízeň počasí zatím jedinou oběť. Je jí asi třicetiletý rybář, kterého smetla vlna, když v moři chytal ryby. V Acapulku přerušily školy vyučování a úřady musely evakuovat asi 150 rodin, uzavřen je i přístav Lázaro Cárdenas. NHC varovalo před nebezpečím vzedmuté hladiny moře a záplavami.

Andrés je první pojmenovanou bouří v letošní hurikánové sezoně ve východním Tichomoří, která začala v polovině května a končí 30. listopadu. „Nejrušnějším“ se stává obvykle období od července do září, přesto jsou odborníci překvapeni, že první pojmenovaná bouře přišla až více než měsíc od začátku sezony. Podle miamského centra navíc lze předpokládat, že Andrés v následujících dvou dnech opět ztratí na síle.

Odborníci odhadují, že letos vznikne 13 až 18 pojmenovaných bouří, z nichž se šest až deset změní v hurikány.