Konzervativní kandidát Rezáí stáhl stížnost na výsledky íránských voleb

Teherán - Konzervativní kandidát Mohsen Rezáí stáhl svou stížnost proti výsledkům prezidentských voleb v Íránu. Své rozhodnutí odůvodnil vyhrocenou bezpečnostní a politickou situací v zemi. Rezáí skončil podle oficiálních výsledků voleb na třetím místě. Při opozičních demonstracích proti výsledkům voleb zemřelo už 20 lidí, další desítky byly zraněny. V úterý ale protesty zeslábly a dnes je zatím v Teheránu klid. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottaki dnes oznámil, že nepojede na schůzku G8 v Itálii, oficiální důvod zatím neuvedl.

„Považuji za svou odpovědnost povzbudit sebe i ostatní ke kontrole současné situace. Proto oznamuji, že stahuji podané stížnosti,“ citovala agentura Reuters z dopisu Rezáího nejvyššímu ústavnímu orgánu, radě dohlížitelů.

O anulování voleb nadále usilují zbývající dva poražení kandidáti, umírněný bývalý premiér Mír Hosejn Músáví a proreformní duchovní Mahdí Karrúbí.

Írán blokuje přístup k informacím (zdroj: ČT24)

Rezáí předtím tvrdil, že získal mnohem více hlasů, než mu přiřkly oficiální výsledky. Právě na základě projednání jeho stížnosti rada dohlížitelů v pondělí přiznala nesrovnalosti týkající se tří milionů odevzdaných hlasů, prohlásila ale, že to nemůže konečný výsledek hlasování výrazněji ovlivnit a v úterý odmítla volby anulovat. Požádala ale duchovního vůdce Íránu ajatolláha Alího Chameneího o pětidenní prodloužení lhůty k podávání stížností na průběh a výsledky sporných prezidentských voleb, a ten na to přistoupil.

Íránci se nemohou dostat k informacím

Snaha izolovat zemi od informací zvenčí dál pokračuje. Íránské úřady se zaměřily na zahraniční rozhlasové vysílání, mimo jiné i na pražské Rádio Farda. Spustily vlastní satelit s několikanásobně silnějším signálem, který má vysílání v éteru zastínit. „Nemáme žádný přístup k informacím zvenčí, signál Hlasu Ameriky a BBC je rušen,“ uvedl občan Teheránu.


Přerušování signálu ale zasáhlo i posluchače v okolních zemích, což může Íránu přinést potíže u Mezinárodní telekomunikační unie. Úřady se pokoušejí omezovat i internet. Íránské úřady krátce po volbách zakázaly zahraničním zpravodajům informovat o událostech přímo z terénu a povolily jim pracovat jen z redakcí.