Ani po třech letech Palestinci nepropustili izraelského vojáka Šalita

Jeruzalém - Už je to tři roky, co byl unesen izraelský voják Gilad Šalit. Toho přepadlo a zajalo palestinské komando. Mladý desátník se od té doby nedostal na svobodu. Za dobu, kdy je Palestinci zadržován, se stalo propuštění Šalita horkým tématem při vyjednávání radikálního palestinského hnutí Hamas s izraelskou vládou. Hamas chce vyměnit Šalita za stovky svých lidí, které vězní Izraelci.

Tvář Gilada Šalita je smutným symbolem bojů na Blízkém východě. Desátníka izraelské armády unesla skupina palestinských ozbrojenců v červnu 2006 přímo z vojenské základny u hranic s pásmem Gazy. Dva další vojáky tehdy extremisté zabili. Mladičký Šalit se stal důležitým nástrojem vyjednávání.

V dubnu 2007 Hamas předal Izraeli přes egyptské zprostředkovatele seznam 450 vězňů. Šalita chtějí vyměnit právě za jejich propuštění. Izrael to ale odmítl.

Voják Gilad Šalit se stal symbolem izraelsko-palestinského konfliktu (zdroj: ČT24)

V březnu 2008 Hamas po dlouhé době o Šalitovi promluvil, exilový vůdce extremistů Chálid Mišal oznámil, že je v pořádku. „Jsou tady rozdíly. Zaprvé, Šalit proti nám bojoval, zatímco většina palestinských vězňů jsou civilisté z palestinského parlamentu, političtí, nikoliv vojenští vůdci. A druhý rozdíl, Gilad Šalit je naživu a zacházíme s ním dobře, zatímco Izrael s našimi vězni zachází špatně a všichni to vědí,“ prohlásil tehdy Mišal.

Jeruzalém nabídku na výměnu vězňů za Šalitovu svobodu odmítl s tím, že věznění Palestinci „mají na rukou krev“, a proto nemohou být propuštěni. I nadále tak zůstává voják v rukou palestinských radikálů.