Ruský soud zrušil osvobozující rozsudek v případu Politkovské

Moskva - Ruský nejvyšší soud dnes zrušil osvobozující rozsudek, díky kterému se letos v únoru dostali na svobodu čtyři obvinění z účasti na vraždě novinářky a známé kritičky Kremlu Anny Politkovské. Případ se tak vrací k opětovnému posouzení. Samotného vraha se navíc zatím dopadnout nepodařilo.

Známou kritičku Kremlu, která se proslavila reportážemi z Čečenska, jež se nelíbily ruskému vedení, zastřelil najatý vrah 7. října 2006 ve vchodu do jejího domu v Moskvě, právě na narozeniny tehdejšího ruského prezidenta Vladimira Putina. Vražda vyvolala ve světě takový rozruch, že ruské úřady slíbily brzké objasnění.

Před soud, který začal loni v listopadu, se však podařilo postavit jen muže obviněné z napomáhání najatému zabijákovi. Ani vraha, ani objednavatele vraždy se dopadnout nepodařilo.

Dvanáct porotců moskevského vojenského soudu 19. února po dlouhém procesu jednomyslně dospělo k osvobozujícímu verdiktu, protože shledali jako nedostatečné důkazy obžaloby proti obviněným, bývalému policistovi Sergeji Chadžikurbanovovi a čečenským bratřím Džabrailu a Ibragimu Machmudovovi, jakož i bývalému důstojníkovi tajné služby Pavlu Rjaguzovi.

Najatým zabijákem měl být podle vyšetřovatelů třetí sourozenec bratrů Machmudovových Rustam, který je však stále na útěku.

Podplukovník Rjaguzov byl původně podezírán z účasti na spiknutí, ale nepodařilo se proti němu najít důkazy. Na lavici obžalovaných nicméně zůstal kvůli podezření, že spolu s Chadžikurbanovem vydíral jednoho podnikatele. Oba však porota v únoru zprostila obvinění i v tomto případu.

Ruský tisk pak proces zkritizoval jako fiasko ruské justice.

Chadžikurbanov, považovaný vyšetřovateli za organizátora vraždy, byl krátce po propuštění znovu zatčen a obviněn z vydírání hlavního svědka v případu Politkovská.

Kdo za vraždou Politkovské stojí, není zatím jasné

Advokát obžalovaných hodlá zrušení rozsudku napadnout, a to i u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Nicméně připustil, že s tímto vývojem počítal už v den vyhlášení verdiktu. „U nás se osvobozující rozsudky považují za naprostou špatnost, kterou je nutné potírat,“ poznamenal Murad Musajev.

Důvod ke změně verdiktu nevidí ani advokátka novinářčiných příbuzných Anna Stavická. Problém vidí v tom, že se vyšetřováním nepodařilo získat přesvědčivé důkazy proti obviněným. Novinářčin syn Ilja Politkovskij zůstává přesvědčen, že do vraždy byli nějak zapleteni. Za daného důkazního stavu strana poškozených osvobozující verdikt nenapadla.

Nicméně obžaloba podle prokurátorky Julije Safinové hodlá i při novém procesu vycházet ze stávajících důkazů. Osvobozující rozsudek, nyní zrušený, přičítá tomu, že se obhájcům podařilo porotce zmást.

Sergej Sokolov, šéfredaktor listu Novaja gazeta, pro který Politkovská psala, spíš než opakovaný proces považuje za naléhavější odhalit objednavatele a organizátory vraždy, jakož i bezprostředního vykonavatele.