Volby v Íránu byly podle Rady dohlížitelů nejspravedlivější za 30 let

Teherán - Prezidentské volby v Íránu byly nejspravedlivějšími volbami v zemi za posledních 30 let, tvrdí to tamější Rada dohlížitelů. Při dnešním kázání na Teheránské univerzitě zazněla výzva popravit násilníky, kteří se zúčastnili demonstrací. Americký prezident Barack Obama dnes řekl, že nebere vážně výzvu vítěze íránských voleb prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, aby se omluvil za vměšování do íránských záležitostí.

„Doporučuji panu Ahmadínežádovi, aby se zamyslel nad povinnostmi, které má vůči vlastnímu národu,“ prohlásil Obama na tiskové konferenci v reakci na Ahmadínežádovo obvinění, že se americký prezident vměšuje do íránských vnitřních záležitostí.

Neúspěšnému opozičnímu kandidátovi Míru Husajnovi Músávímu se podle Obamy podařilo Íránce oslovit a souznít s jejich představami o větší otevřenosti vůči Západu. „Právo shromažďovat se, svobodně hovořit a být slyšen je univerzální touha. Odvaha čelit brutalitě je dokladem touhy Íránců po spravedlnosti. Síla, s níž bylo proti nim zakročeno, je pobuřující,“ řekl
Obama.

Chátamí: Demonstranti bojovali proti bohu, měli by být popraveni 

Ostrá slova proti demonstrantům zvolil při dnešním kázání na Teheránské univerzitě ajatolláh Ahmad Chátamí: „Všichni, kdo bojují proti národu se zbraní v ruce, by měli být popraveni. Je třeba zničit kohokoli, kdo bojuje proti islámskému systému nebo vůdci islámské společnosti,“ řekl. Jeho projev vysílala íránská televize. Vyzval soudní systém, aby „tvrdě a příkladně potrestal vůdce protestů, ty, kdo organizovali násilnosti a kdo měli podporu Spojených států a Izraele“. Všichni, kdo narušili krok a ničili veřejný majetek, podle něj bojovali proti bohu, za což se s nimi musí jednat bez milosti.

Podle Chameneího zabili Nedu sami demonstranti

Duchovní také prohlásil, že vůdce ajatolláh Alí Chameneí vede zemi podle božího principu a nelze mu odporovat. Kritizoval rovněž zahraniční novináře, protože prý o dění v Íránu informovali mylně. Vyzdvihl zejména negativní roli Velké Británie. „Britové se při nepokojích zachovali mimořádně hanebně, proto je oprávněné připojit k heslu Pryč s USA také zvolání Pryč s Anglií,“ řekl ajatolláh, načež přítomní reagovali provoláním smrti Izraeli.

Klerik se také zmínil o ikoně demonstrantů, o Íránce Nedě, kterou při sobotní demonstraci zasáhla kulka a ženinu smrt někdo zachytil na mobilní telefon. Svědci tvrdí, že ji zabil jeden z milicionářů, protože ho přítomní stihli zadržet a odzbrojit, přičemž muž volal, že ji nechtěl zabít. Ahmad Chátamí dnes řekl: „Důkazy svědčí o tom, že ji zabili demonstranti sami a využili to pak jako propagandu proti systému.“


Nejdemokratičtější volby od dob revoluce

Na požadavky anulování výsledků prezidentských voleb reagovala íránská Rada dohlížitelů dnes prohlášením: „Rada dohlížitelů téměř dokončila posuzování stížností poražených kandidátů… Můžeme s jistotou prohlásit, že při hlasování nedošlo k žádným podvodům… Posuzování ukázalo, že volby byly nejspravedlivější od revoluce,“ konstatoval mluvčí rady.

Požadavek na zrušení výsledků hlasování vznesli poražení kandidáti Mír Hosejn Músáví a Mahdí Karrúbí. V ulicích Teheránu protestují proti volebním výsledkům již dva týdny tisíce demonstrantů a aktivistů. Nepokoje, jež postupně slábnou, si vyžádaly až 20 obětí z řad civilistů a osm mrtvých na straně členů dobrovolných milicí, které protesty rozhánějí.

Na dnešek je plánována vzpomínková akce za jednu z obětí demonstrací, mladou Íránku Nedu, jejíž skon byl v sobotu na ulici zachycen na mobilní telefon a okamžitě rozšířen internetem.

G8 vyzývá k dodržování lidských práv 

Ministři zahraničních věcí ekonomicky nejsilnějších zemí sdružených ve skupině G8 dnes vyzvali Írán k dodržování základních lidských práv a svobody vyjadřování podle mezinárodních úmluv, které Teherán ratifikoval.

V souvislosti s řešením íránské povolební krize ministři G8 zdůraznili potřebu vedení demokratického dialogu, uvedl po první části dnešního jednání ministrů G8 český ministr zahraničí Jan Kohout, který na schůzce zastupuje předsednictví EU.