Amnestii za zbraně, slibuje nigerijský prezident

Abuja - Nigerijský prezident slíbil amnestii pro militantní ozbrojence v deltě řeky Nigeru, pokud složí zbraně, a to nejpozději do 4. října. Hlavním cílem tohoto opatření je ukončit roky trvající útoky na zařízení ropného průmyslu, které značně poškozují nigerijskou ekonomiku. Podle dřívějšího prezidentova prohlášení amnestie bude zahrnovat také rehabilitační, vzdělávací a výcvikový program.

„Udělím amnestii a bezpodmínečnou milost všem osobám, jež se přímo nebo nepřímo podílely na porušování zákona při militantních aktivitách v deltě Nigeru,“ sdělil prezident Umaru Yar'Adua.

Útoky ozbrojenců v regionu způsobily snížení příjmů Nigérie z ropy na necelé dvě třetiny ve srovnání s dobou před třemi lety. Nigérie je přitom jedním z největších exportérů této strategické suroviny na světě a největším v Africe.

Ozbrojenci, především z Hnutí za osvobození nigerské delty (MEND), si chtějí sabotážemi a únosy především zahraničních zaměstnanců nadnárodních společností vynutit větší kontrolu místních obyvatel nad ropnými zdroji v regionu. Násilnosti v deltě Nigeru způsobily pokles produkce nigerijské ropy od roku 2006 zhruba o třetinu.