Do Barmy přijel zvláštní vyslanec OSN, jeho program je nejasný

Rangún - Zvláštní vyslanec OSN Ibrahim Gambari přiletěl dnes do Barmy. Jeho návštěvu vítá zejména opozice, jejíž vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij je souzena za údajné porušení pravidel domácího vězení. Oznámila to agentura AP. Program či skutečný účel Gambariho návštěvy OSN nezveřejnila.

Podle diplomatických zdrojů v Barmě má možná Gambari připravit podmínky pro případnou návštěvu nejvyššího představitele OSN, jejího generálního tajemníka Pan Ki-muna. Ten v pondělí odcestuje do Japonska.

Organizace pro lidská práva i některé vlády se snaží Pana přesvědčit, aby do Barmy v této době nejezdil. Tamní vojenská junta by jeho cestu mohla prezentovat jako podporu soudnímu procesu se Su Ťij.

Opozice vyslance OSN vítá

Su Ťijina Národní liga pro demokracii (NLD) Gambariho příjezd vítá a doufá, že podobně jako při předchozích cestách se sejde s představiteli strany. „Vždycky podporujeme a vítáme návštěvu generálního tajemníka OSN i všech vyslanců OSN. Také věříme, že OSN bude schopna splnit svoje poslání úspěšněji a efektivněji,“ řekl bez dalších podrobností mluvčí NLD Ňjan Win, jenž je zároveň Su Ťijiným obhájcem.

Není jisté, jestli Gambari Su Ťij navštíví. Ihned po svém příletu do Rangúnu byl přepraven do hlavního města Neipyijto na setkání se zástupci vlády. Z jednání zatím není nic známo.