Merkelová přesvědčuje Obamu ke spolupráci ve snižování emisí

Washington - Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes ve Washingtonu setkala s americkým prezidentem Barackem Obamou. Během tříhodinové schůzky se snažila Obamu přesvědčit, aby se Spojené státy spolu s Evropskou unií podílely na snižování emisí. Kromě toho se politici bavili i o věznici na Guantánamu. Merkelová zatím neujasnila, zda se Německo ujme některého vězně, až bude Guantánamo uzavřeno.

Podle německé kancléřky mají jak Německo, tak Spojené státy společný zájem na úspěchu prosincové světové konference v Kodani, z níž má vzejít nástupce Kjótského protokolu o omezování emisí skleníkových plynů do ovzduší.    

Obama dnes připustil, že USA mají ještě velké rezervy v ochraně klimatu. „Jsem první, kdo přiznává, že USA v posledních letech nebyly tam, kde měly být,“ prohlásil americký prezident.

Přijme Německo vězně z Guantánama?

Ani po dnešní schůzce německé kancléřky Angely Merkelové s americkým prezidentem Barackem Obamou ve Washingtonu není jasné, zda Německo přijme některé vězně z kontroverzní americké věznice na Guantánamu. Podle šéfky berlínské vlády se musí ještě vyjasnit některé právní a bezpečnostní otázky.

Otázka přijetí některých z více než 200 osob, které USA zadržují na své základně na Kubě kvůli podezření z terorismu, patřila k nejspornějším tématům první návštěvy Merkelové v Bílém domě po nástupu Obamy k moci. Zatímco některé evropské státy už Washingtonu přislíbily, že se po plánovaném zavření tohoto zařízení části vězňů ujmou, kancléřka se k tomu zatím nevyjádřila. Její konzervativní strana k tomu má však značné výhrady.