Severoirské protestantské skupiny složily zbraně

Londýn - Sbor ulsterských dobrovolníků složil zbraně. Tato nejstarší severoirská protestantská organizace se už před dvěma lety zavázala, že nebude útočit na katolickou menšinu v Severním Irsku. Jen při akcích téhle skupiny zemřelo do roku 1994 500 lidí. "Definitivně a nezvratně" odzbrojila i organizace Komando rudé ruky, složení zbraní navíc ohlásila i skupina Sdružení na obranu Ulsteru.

Sdružení na obranu Ulsteru (UDA) oznámilo, že proces odzbrojení zahájilo. „Boj skončil. Je zajištěn mír a demokracie, takže pominul důvod pro ozbrojený osvobozenecký boj. Proto odkládáme zbraně,“ uvedlo UDA v prohlášení.

UDA je v Evropské unii na seznamu teroristických organizací a je považováno za nejsilnější protestantskou skupinu v Severním Irsku. Vzniklo roku 1971, tedy o pět let později než UVF. Společně v boji proti katolické Irské republikánské armádě připravily o život přes 800 katolíků.

V Irsku je klid

V Severním Irsku panuje relativní klid od doku 1998, kdy hlavní katolická teroristická skupina Irská republikánská armáda (IRA) přistoupila na dohodu o mírovém uspořádání a ukončila třicetiletou kampaň za osvobození Severního Irska od britské nadvlády.

UDA a UVF proti ní bojovaly od začátku 70. let, ale od roku 2005 jsou pod tlakem, aby následovaly IRA a také odzbrojily. Naději na to málem zmařil březnový útok na britská kasárna Massereene v severoirském hrabství Antrim. Zemřeli při něm dva britští vojáci a čtyři lidé byli vážně zraněni. K útoku se přihlásila Pravá IRA, což je gerilová skupinka odpadlíků od IRA. Protestanti ale i přes tento incident od odzbrojení neodstoupili.